Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tótkomlósi diákokhoz látogattak a szlovák és cseh katonák

Szöveg: Cs. Sárkány Beáta hadnagy |  2015. december 2. 11:28

A tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolába látogattak el a „Balaton 2015”  elnevezésű közös kiképzésen Hódmezővásárhelyen tartózkodó szlovák és cseh katonák.

1596004883

Laukó Zsuzsanna Éva, az iskola igazgatója – aki egyben a Tótkomlósi Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat elnöke is – fogadta a katonákat, bemutatta az intézményt, beszélt Tótkomlós történetéről, hiszen e település egyike Magyarország azon városainak, ahol igen jelentős lélekszámú szlovák kisebbség él. A tájékoztatót követően az iskola tanulóival beszélgettek a katonák, amely jó lehetőséget nyújtott a szlovák nyelv gyakorlására.

Nagy érdeklődés övezte az egyenruhásokat, a diákok kérdésekkel is készültek és mindent tudni akartak arról, hogy milyen a katonaélet a szlovák és cseh laktanyákban. A beszélgetés után a vendég katonák egy kis meglepetéssel is kedveskedtek az iskola diákjainak.

1596004883

A szlovák és cseh katonák a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet kezelésének logisztikai vonatkozású feladataiban vesznek részt. A kiképzési feladatokat Kaposvár, Nagykanizsa és Hódmezővásárhely térségében valós feladatként és valós körülmények között hajtják végre, együttműködésben a magyar katonákkal. Az elméleti és beillesztő foglalkozásokat követően a szállítócsoportok megkezdték a munkát, többek között támogatják a határvédelmi feladatokba bevont katonák ellátását, így különböző anyagok szállításában vesznek részt. A szlovák és cseh kontingensek – amelyek a Visegrádi Négyek (V4) hadseregeinek felajánlásai alapján vesznek részt a Magyarországon megtartott „Balaton 2015" elnevezésű közös kiképzésen – december közepéig maradnak hazánkban.

1596004884

Fotó: a szerző felvételei