Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Az an-Núszra Front szabadon engedett 16 túszt

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2015. december 2. 12:31

Szabadon engedték azt a tizenhat libanoni katonát, akit 2014 augusztusában ejtett túszul a libanoni–szíriai határnál az al-Kaida szíriai szárnya, az an-Núszra Front – közölte a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez közel álló al-Manar televíziós csatorna december 1-jén, kedden.

Libanoni és más sajtószolgálatok is közvetítették a túszok szabadon engedését a libanoni–szíriai határvidéken lévő Irszál közelében.

Tavaly ezen a településen rabolták el a katonákat az an-Núszra Front harcosai, amikor az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet erőivel szövetkezve Szíriából betörtek Libanon területére. A libanoni hatóságok a foglyokat a Vöröskereszt jelzését viselő gépkocsikban várták a település határában.

A túszokat egy fogolycsere-megállapodás keretében engedték el, amelyet Katarban alkudtak ki a felek. Katonái elengedéséért cserébe Bejrút belegyezett, hogy szintén szabadon enged néhány foglyot, akit a szélsőségesek korábban megneveztek.

Egy névtelenséget kérő magas rangú libanoni katonai illetékes szerint a titkos megállapodás része Abu Bakr al-Bagdadi, az IÁ önjelölt kalifája korábbi feleségének, Szadzsa ad-Dulaiminek szabadon engedése is. Az asszonyt tavaly vették őrizetbe, amikor hamis úti okmányokkal próbált belépni Libanonba jelenlegi hitvesével. A fogolycsere színhelyén négy gyermekével látták, és az al-Dzsazíra katari székhelyű hírtévé felvételein al-Bagdadi lánya, Hadzsar is látható volt.

Egy másik illetékes, aki ugyancsak névtelenül nyilatkozott, azt mondta: a libanoni katonákat az an-Núszra Front 13, libanoni fogságba esett tagjára cserélik ki, akik közül öten nők.

A további kilenc elrabolt libanoni katona sorsáról egyelőre nem tudni közelebbi részleteket, ők jelentések szerint az IÁ fogságában vannak. A libanoni belbiztonsági szolgálat vezetője a Reuters hírügynökségnek azt mondta, készek tárgyalni a dzsihadistákkal a kilenc katona szabadon engedéséről, „ha találunk valakit, akivel tárgyalhatunk" az IÁ részéről.

Az an-Núszra Front és az Iszlám Állam tavaly 29 libanoni rendőrt és katonát ejtett fogságba Irszál környékén, négyen közülük meghaltak a fogságban.