Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbépítik a szerb kapcsolatot

Szöveg: Vaszily Judit főtörzsőrmester |  2016. június 21. 18:09

A napokban szerb delegáció látogatott a MH Kiképzési és Doktrinális Központba (MH KDK). A küldöttség tagja volt többek közt a Szerb Fegyveres Erők Vezérkari Kiképző és Doktrinális Igazgatóságának igazgatója, Borisa Doknic ezredes, valamint Damir Sankovic ezredes, az Igazgatóság Tapasztalat-feldolgozó Osztályának osztályvezetője. 

A delegációt Nosza Vilmos ezredes, az MH KDK Doktrinális és Szabályzatfejlesztő Osztály vezetője fogadta. Az informális keretek között, nyitott hangulatban lezajlott szakmai konzultáció legfontosabb szempontja a szakmai együttműködési lehetőségek személyes tapasztalatcsere útján való fejlesztése volt.
A megbeszélés napirendi témáit a szerb testvérszervezet kérése alapján állították össze.

1596015613

Az MH válságkezelési rendszerét dr. Juhász László ezredes (HM Védelmi Hivatal) és Grósz Péter alezredes (HM Tervezési és Koordinációs Főosztály) mutatta be. A migránsválság kezelésével kapcsolatos magyar tapasztalatokat Nosza ezredes osztotta meg a szerb kollégákkal, Mező András alezredes, az MH KDK Doktrinális Elemző Értékelő Osztály munkatársa pedig arról tartott előadást, hogy a NATO doktrinális alapelvekben bekövetkezett változások milyen hatást gyakorolnak a magyar katonai gondolkozásra.

A megbeszélések zárásaként a delegációk vezetői megállapodtak abban, hogy javasolják a következő találkozókra a doktrinális, szabványosítási és terminológiai témakörök mellé tapasztalatfeldolgozást is felvenni, mint olyan szakterületet, amelyet mindkét szervezet a saját honvédségén belül országos hatáskörrel működtet.

Fotó: a szerző felvételei