Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Továbbra is folyik a tengeralattjáró háború

Szöveg: honvedelem.hu |  2017. február 13. 18:20

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

1596027619

„Semmi bizonyosat nem lehet még tudni arra nézve, hogy a Németországgal való diplomáciai viszony megszakitását hasonló eljárás fogja-e követni az Unió részéről Magyarországgal és Ausztriával szemben. Miután azonban Magyarország és Ausztria támogatja Németország eljárását, számítani lehet arra, hogy a szakítás az Egyesült Államok és a monarchia között is be fog következni, ha ugyan már meg nem történt" – olvasható a Népszavában.

Erős az ágyúharc a Somme és az Ancre között – olvasható Ludendorff tábornok jelentéséből. „Ködös, fagyos időjárás következtében csekély volt a tüzérségi és röpülőtevékenység. Csak az Ancre és a Somme között volt a tüzérharc átmenetileg erős. A Somme területén, a Maas keleti partján és a lotharingiai határ mentén folyt földeritő előretörésekről több mint 30 angolt és franciát és néhány gépfegyvert hoztunk magunkkal" – közli a Népszava.

A Pesti Hírlapban is olvashatunk a tengeralattjáró háborúról. „A tengeralattjáró-háború legújabb hirei közül ismét akad néhány, amit érdemes kiemelni. Egy német tengeralattjáró három angol és egy norvég gőzös elsülyedése után a gőzösök legénységét egy olasz hajóra vitte, melyet zsákmányként terelt maga előtt. Mikor aztán egy angol hajó mutatkozott a láthatáron, ennek fedélzetére szállitották a foglyokat s utasitották az angol hajó parancsnokát, hogy tegye partra őket. Kettőt bizonyit ez az eset: először azt, hogy a német tengeralattjárók parancsnokai még a szigoritott harc keretén belül is emberséges magatartást tanusitanak s mentenek, ahol ez akciójukat nem veszélyezteti; másodszor azt, hogy a hadizónákban annyira uraknak érzik magukat, hogy ellenséges hajókat még zsákmányul is ejtenek s maguk előtt terelnek. A félelmetes angol hadiflotta s a fölfegyverzett angol gőzösök pedig mutatkozni sem mernek."


(A sajtószemlét az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien készítette.)