Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tudományról közérthetően

Szöveg: Kovács Dániel |  2014. október 18. 11:41

Hagyományteremtő céllal a lakosság számára is nyitott rendezvénysorozatot indított útjára a Nemzeti Közszolgálati Egyetem október 14-én. A Ludovika Szabadegyetemen a hallgatók mellett a szélesebb közönség is áttekintést kaphat az egyetemen folyó kutatásokról és a tudományos életről. A sorozat első előadásán dr.Tálas Péter, az egyetem oktatója, a Nemzetközi Intézet Stratégia Védelmi Kutató Központ vezetője beszélt a napjainkban zajló hatalmi átrendeződésről és felvázolta a jövő lehetséges forgatókönyveit is.

1595980879

Elsősorban a nagyközönség részvételére épít a programsorozat, ezért a témákat is úgy válogatták össze a szervezők, hogy az minél szélesebb kör érdeklődését felkeltse. Az első előadás után, mely a mindennapjaink során tapasztalható nagyhatalmi átrendeződést vette górcső alá, szó lesz majd olyan, nagy érdeklődésre számot tartó hazai és nemzetközi témákról is, mint a devizahitelek, az Európai Unió jövője vagy az iszlám világ. A program célja az is, hogy a közönségnek is áttekintést adjon az egyetemen folyó kutatásokról és a tudományos életről, valamint az intézmény hallgatói, oktatói, kutatói személyesen is találkozhassanak és közvetlenül is megosszák legújabb kutatási eredményeiket.

1595980879

„Az egyetemek egyik legfontosabb feladata, hogy a bennük meglévő ismereteket és a felhalmozott tudást kinyissák az érdeklődők felé" – fogalmazott prof. dr. Patyi András, az egyetem rektora a rendezvény megnyitóján.

A Szabadegyetem első előadását dr. Tálas Péter tartotta Hatalmi átrendeződés a világban? Milyen lesz az új világrend címmel. A szakértő elmondta, a nemrég még egypólusú világot (unipolar moment) egyre inkább felváltja a multipoláris világrend, más néven az új hatalmi realizmus, a regionális nagyhatalmak hegemóniája saját térségükben. Beszélt a nemzetközi hatalom forrásairól is, kiemelve a katonai, gazdasági, diplomáciai és a kulturális hatalom jelentőségét.

1595980879

Kitért arra, hogy a regionális hatalmak közül a jövőben Kína felemelkedése a legvalószínűbb, és arra is, hogy az Európai Unió nem nevezhető globális hatalomnak, a jövőben pedig valószínűleg csökkenni fog a geopolitikai jelentősége. Az EU elmúlt húsz éve elvesztegetett idő volt – vélekedett a szakértő, hiszen számos válság előre látható és kalkulálható volt, a megfelelő óvintézkedések mégis rendre elmaradtak. Példának hozta fel a 2008-as válságot, mely még a legfejlettebb európai országokat is váratlanul ért, nem voltak megfelelő tartalékok a védekezéshez, most pedig már hiába van igény ezek létrehozására, mivel a források hiányoznak.

1595980880

A szabadegyetem heti rendszerességgel, még további hét alkalommal jelentkezik a Ludovika Campus Főépület II. előadójában. Jövő héten prof. dr. Lentner Csaba: Áldás vagy átok? Devizahitelezés Magyarországon című előadása lesz terítéken. Az előadó bemutatja a lakosság és az önkormányzati szektor túlméretezett devizahitelezésének okait, felelősségi körét és következményeit. Kitér a 2011-től meginduló konszolidációs folyamatokra, amelyekkel Magyarország Kormánya több százezer családot és több mint ezer önkormányzatot mentett meg a pénzügyi csődtől.

Az előadásokhoz hozzá lehet szólni, kérdéseket lehet feltenni az előadóknak. Akik a legszorgalmasabban látogatják az előadásokat, az első félév végén elismerő oklevelet kaphatnak.

1595980880

Fotó: Galovtsik Gábor