Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

OSDH: a dzsihadisták Szíriától zsákmányolt harci gépeken gyakorolnak

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2014. október 18. 10:31

Az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet három harci gépet zsákmányolt a szíriai hadseregtől, amikor elfoglalta az Aleppótól keletre fekvő al-Dzsarra repülőteret, és most az iraki hadsereg egykori pilótái tanítják repülni az IÁ embereit a repülőtér környékén – állította október 17-én, pénteken az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

Washington közölte: nem tud arról, hogy az IÁ emberei vezette gépek bárhol levegőbe emelkedtek volna.

Korábban is volt arra példa, hogy a dzsihadisták fegyvert zsákmányoltak a szíriai, illetve iraki hadseregtől, de az OSDH szerint most fordul elő először, hogy harci gépet vezetnek. Olyan pilóták képzik őket, akik még Szaddám Huszein iraki diktátor idején szolgáltak a hadseregben. Többen látták, amint többször felszálltak a repülőtérről, valamennyi időt a levegőben töltöttek – alacsony magasságban, hogy a radarok ne vegyék észre őket -, majd ugyanoda leszálltak – tette hozzá Rámi Abdul-Rahmán, a londoni székhelyű OSDH vezetője.

Az idézett szemtanúk szerint MiG 21-es vagy MiG 23-as típusú gépekről van szó. Azt nem tudták megmondani a szemtanúk, hogy volt-e fegyverzete a gépeknek.

Korábban több olyan Twitter-profilon, amelynek tulajdonosa támogatója az IÁ-nak, megjelentek fényképek olyan harci gépekről, amelyeket a szíriai hadseregtől az ország más részein zsákmányolt az IÁ, de azok a gépek elemzők és diplomaták szerint használhatatlannak tűntek. Az IÁ ellenőrzése alatt a szíriai hadsereg három katonai repülőtere van.

Patrick Ryder ezredes, az amerikai középső parancsnokság szóvivője közölte, hogy tudomásuk szerint sehol nem szállt fel olyan harci gép, amelyet az IÁ valamely pilótája vezetett volna.

A török határ mentén fekvő és az IÁ által ostromlott Kobaniból a kurd erőknek eddig nem sikerült kimenekíteniük az ott rekedt civileket, mert az IÁ fegyveresei folyamatosan lőnek – közölte az AFP hírügynökséggel annak a közigazgatási egységnek az elnöke, amelynek központja a város. Azt nem tudta megmondani, hogy hány civil van még a városban. Az ENSZ úgy tudja, hogy még mintegy 700 lakos van Kobani középső részein, a városnak a török határ mentén lévő peremére pedig 10-13 ezren menekültek.

Az OSDH is úgy tudja, hogy néhány száz civil maradt Kobaniban, és a szervezet szerint a IÁ fegyveresei folyamatosan lőnek, annak ellenére, hogy az amerikai vezetésű koalíció is folyamatosan támadja az IÁ ottani hadállásait.

Az OSDH szerint sokan nem hajlandók elhagyni otthonukat, „inkább meghalnak saját városukban, mint hogy száműzetésben éljenek". Korábban a kurd harcosok egy szóvivője azt mondta az AFP-nek, hogy családjaikkal vannak a városban, és nincs más választásuk, mint folytatni az IÁ-val szembeni ellenállást.

A szíriai hadsereg légicsapásokat hajtott végre pénteken a Damaszkusztól északkeletre lévő Duma városban lévő lázadók ellen, és ezekben a támadásokban meghalt legalább 15 civil, köztük három fiatalkorú – közölte az OSDH.