Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túl az alaptanfolyamon

Szöveg: Kelemen Ilona | Fotó: a szerző felvételei |  2020. február 25. 9:53

Új ismeretekkel felvértezve, oklevéllel a kézben hagyták el az MH Béketámogató Kiképző Központot azok, akik sikeresen elvégezték a Missziós Törzstiszti Alaptanfolyamot; a tanúsítványok átadásával február 21-én véget ért a felkészítésük.

1596076405

A komplex képzés célja a NATO és EU vezette missziók egyéni törzsbeosztásaiba tervezett állomány békeműveleti alapfelkészítése volt. A február 10-én kezdődött kiképzés során a hallgatók megismerkedtek az alapvető törzstiszti, törzsaltiszti feladatokkal és elsajátították azokat az alapkészségeket és képességeket, amelyek elengedhetetlenek a jövőbeni beosztásuk eredményes ellátásához. Az előadások között – egyebek mellett – nemzetközi hadijog, térképismeret és tájékozódás szerepelt, de a felkészülők akna- és egészségügyi ismeretekkel is gazdagodtak. Elsajátították az angol nyelvű rádiós hírváltás, a járőrözés, a tömegkezelés, illetve a megfigyelőpont telepítésének és üzemeltetésének szabályait, valamint megismerkedtek a tárgyalástechnika és a tolmácskezelés alapjaival.

A stresszkezelés részeként Papp István nyugállományú alezredes személyes tapasztalatait osztotta meg a felkészülőkkel. A békefenntartó Szudánban lakott az ENSZ bázistól két kilométerre. 2010-ben egy állig felfegyverzett férfi jelent meg szállásán, később a banda másik négy tagja is csatlakozott hozzá, majd Papp Istvánt megkötözték, elrabolták. 91 napot töltött fogságban.

A tanfolyamot követően az állománynak képesnek kell lennie béketámogató műveletek kiképző parancsnokságain, törzseiben – nemzetközi környezetben és kötelékben – egyéni beosztás ellátására, a megismert műveleti eljárások tervezésére és alkalmazására. A sikeresen elvégzett alaptanfolyam egyfajta „belépő" a – hadszíntereknek megfelelően elkülönített – Missziós Törzstiszti Célfelkészítésre (Egyesített Balkáni Hadszíntér), amit március 2-6. között ugyancsak a kiképző központban tartanak.

1596076405
Címkéktanfolyam