Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Túlélés – hasznos könyv a honvédségi könyvtáraknak

Szöveg: honvedelem.hu |  2015. november 8. 12:19

Horváth Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat biztonsági tanácsadója a napokban 40 könyvet adott át a Honvéd Vezérkar Tudományos Kutatóműhely vezetőjének, dr. Besenyő János ezredesnek. A könyv elérhető lesz minden honvédségi könyvtárban és remélhetőleg hasznos olvasmányt, ismeretanyagot nyújt majd a válsághelyzetekbe induló katonák számára is.

Horváth Sándor volt kommandós, rendőr békefenntartó, jelenleg a Baptista Szeretetszolgálat biztonsági tanácsadója sok gyakorlati tapasztalatra tett szert a hazai rendészeti munkában és a külföldi rendőri békefenntartásban. Tapasztalatait többek között több éven keresztül a béketámogató missziókra történő felkészítő képzések során kamatoztatta a BM Nemzetközi Oktatási Központban.

A „Túlélés" című könyvét 2013-ban írta és fő célja, hogy útmutatóval, hasznos tanácsokkal segítse a túlélés esélyét a veszélyes válságövezetekben dolgozó katonáknak, rendőröknek, a civil segélyszervezetek alkalmazottainak, kormányzati- és nem kormányzati intézmények munkatársainak, a válságövezetben dolgozó munkavállalóknak és a média különböző képviselőinek, az őrző-védő és személyvédelmi feladatokat ellátó biztonsági személyzetnek, valamint turistáknak és „kalandoroknak".

1596003658

Sok fiatal katonát, polgári személyt, segélyezési és rendvédelmi szakembert vonz ma is a külföldi tapasztalatszerzés, a részvétel béketámogató misszióban, amely azonban – ahogy ez a könyvből is kitűnik – nem éppen veszélytelen. A veszélyek felismerésére és kezelésére azonban fel lehet készülni, de ilyen, a missziók biztonságával és a veszélyhelyzetek bemutatásával foglalkozó, bárki számára elérhető mű eddig még nem látott napvilágot. Az író a saját tapasztalatai felhasználásával, a rendelkezésre álló szakirodalom tanulmányozásával, valamint más szakértők segítségével egy részletes, jól érthető, a gyakorlati életben hasznosítható kézikönyvet készített.

Horváth Sándor dolgozott a Rendőrségi Különleges Szolgálatnál, a BM Nemzetközi Oktatási és Polgári Válságkezelési Központjában, békefenntartóként tevékenykedett Kambodzsában, Angolában, Koszovóban, Szerbiában, és Montenegróban. Elvégezte a Rendőrtiszti Főiskola után az Európai Unió békefenntartói szaktanfolyamát Olaszországban, az EU civil válságkezelésre felkészítő szaktanfolyamát Németországban és a rendőri válságkezelő alaptanfolyamot Budapesten, valamint a rendőri túlélés és a terrorizmus veszélye a rendőri munkában elnevezésű szaktanfolyamot az Egyesült Államokban, a quanticoi FBI-akadémián.

1596003658

„Ha csak egyetlen ember életét meg tudom menteni az átadott tudáson keresztül, akkor már megérte" – mondta Horváth Sándor, amikor a könyv rendeltetéséről beszélt.

A „Túlélés – Fókuszban a biztonság" című könyv a Baptista Szeretetszolgálat támogatásával jelent meg. A szerző lemondott a kereskedelmi forgalomban is kapható könyv bevételeiről a szolgálat javára, ezért a forgalmazásból származó teljes bevétel a szeretetszolgálat munkáját támogatja.

Fotó: MH Kiképzési és Doktrinális Központ