Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Tűzszerészek: túl az ezredik bejelentésen

Szöveg: Szűcs László |  2013. június 11. 7:30

A 23. héten, azaz június 3-9. között 59 bejelentés érkezett az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred ügyeletére. A szakembereknek ezek közül 14 esetben soron kívül kellett intézkedniük, mivel az előkerült robbanószerkezetek közvetlenül veszélyeztették az emberi életet.

Németh-Zsohár Agnieszka százados, az alakulat kommunikációs tisztje a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta azt is, hogy a tűzszerészek 2013-ban eddig összesen 1033 bejelentést kaptak.

Június 4-én Dorogról érkezett a riasztás a tűzszerészügyeletre, hogy a Rákóczi úton, közműfektetés közben több,valószínűleg a második világháborúból visszamaradt robbanószerkezet került elő a földből. A helyszínre érkezett, Szabó Tamás főtörzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy a munkagödörben két darab F1-es típusú kézigránát, valamint 5 darab 7,62 milliméteres, szovjet géppisztolylőszer található. A robbanószerkezetek elszállításáig a környéket a rendőrök lezárták.

Június 6-án Balassagyarmaton akadt dolguk a Magyar Honvédség tűzszerészeinek: a nagytemplomnál, a vízelvezető csatorna ásása közben 4 darab aknagránát került elő. Az Ember István százados vezette járőr a robbanószerkezeteket a központi gyűjtőbe szállította, ám a tűzszerészek munkájának idejére 50 méteres sugarú körben lezárták és kiürítették a területet.

Ugyanezen a napon Mezőfalván, a Honvéd úton, gázvezeték javítás közben egy 7,5 centiméteres, német gyártmányú páncéltörő gránátot találtak. A robbanószerkezetet a Bukta Balázs százados vezette járőr a központi gyűjtőbe szállította.

Június 9-én Leányfalun, a Móricz Zsigmond úton, az árvízi védekezéshez kiszállított homokban bukkantak egy robbanótestnek tűnő tárgyra a helyiek. Azonnal értesítették a tűzszerészeket A Volter József főtörzsőrmester vezette járőr megállapította, hogy egy 2 kilogrammos magyar ködgyertya került a homokba. A pirotechnikai eszközt a tűzszerészek elszállították és megsemmisítették.

Ugyancsak június 9-én főváros II. kerületében, a Szépvölgyi út erdős részén, gombászás közben bukkant rá egy férfi egy 82 milliméteres, szovjet gyártmányú aknavetőgránátra. A robbanószerkezetet a Volter József főtörzsőrmester vezette járőr a közelben kijelölt robbantási területen semmisítette meg.