Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A fővárostól délre folytatódik a küzdelem az árvízzel

Szöveg: honvedelem.hu |  2013. június 11. 5:47

Budapesten kedden hajnali 4 órára 864 centiméteresre csökkent a Duna vízszintje, ezzel egyidejűleg Tassnál tetőzött a folyam. Jelenleg 807 kilométeren van érvényben árvízvédelmi készültség. Több mint egy hete harcolnak az elemekkel a katonák is. Folyamatosan frissülő összeállításunkban ma is nyomon követjük az eseményeket. (Frissítve: 21:03-kor)

21:03


Hende Csaba: Szerbia egyelőre nem veszi igénybe a magyar segítséget

A szerb fél megköszönte a magyar kormány által a Duna szerbiai szakaszának védelméhez felajánlott ezerfős katonai segítséget, de tájékoztatásuk szerint egyelőre biztosítani tudják a gátak védelmét – mondta a honvédelmi miniszter kedden Baján.

Hende Csaba, aki megtekintette a bajai árvízi védekezést, hangsúlyozta: a szerb honvédelmi miniszter és a vezérkari főnök hálásan megköszönte ezt a felajánlást, és biztosították arról, hogy képesek és készek megvédeni azt a szakaszt. Ha valamilyen váratlan esemény történne, akkor köszönettel és örömmel veszik a Magyar Honvédség segítségét – tette hozzá a miniszter.

Beszámolt arról, Baján a vízügyi igazgatóval áttekintették a Mohács-szigeti öblözet helyzetét azzal összefüggésben, hogy az ott húzódó, mintegy 11 kilométeres gátszakasz alapvető magyar érdekeket érint, bár „jogilag Horvátország területéhez tartozik, szerb védekezési felelősségben van".

1595955538

(fotó: Újvári Sándor / MTI)

Hende Csaba emlékeztetett arra: Magyarországnak 2006 óta időközben háromoldalúra bővült katasztrófavédelmi együttműködése van Szerbiával és Romániával, ennek keretében rendszeresen tartanak katasztrófavédelmi gyakorlatokat, jellemzően Big River néven.

A miniszter kiemelte: miután „el ne kiabáljuk, de sikeresen menedzseltük a védekezést" a Szigetköztől le a Dunakanyaron keresztül a várhatóan szerdán tetőző Bajáig, a Magyar Honvédség kész arra, hogy a szerbiai gátszakaszon is segítsen a védekezésben.

Fontosnak nevezte a Duna határon túli részének védelmét, rámutatva arra: „ha ott valami baj történne, a víz visszafolyna magyar területre, 11 települést és mintegy tízezer embert veszélyeztetne".

„Mi készenlétben állunk, ha szükséges, akkor saját érdekünkben, de szerb barátaink megsegítése végett is készek vagyunk odamenni" – mondta.

Tájékoztatása szerint Baján 360 honvéd két váltásban, 12 órás munkarendben megfeszített erővel küzd Nyers József mérnök ezredes parancsnoksága alatt.

Kérdésre válaszolva közölte: a katonák addig maradnak ott, amíg szükséges, a védekezési munkák elhúzódóak, hiszen az apadás is lassú.

A miniszter adatai szerint egyszerre 27 beavatkozási ponton dolgoztak az árvízi védekezés kezdete óta a Magyar Honvédség katonái. A folyó felső szakaszáról eddig hat helyről tudtak levonulni, ezeket az erőket átcsoportosították a déli szakaszra.

1595955539

(fotó: Újvári Sándor / MTI)

Hende Csaba beszámolt arról, hogy négy bázislaktanyát alakítottak ki: kettőt a Duna bal, kettőt a folyó jobb partján. Kalocsa és Baja, illetve Székesfehérvár és Decs-Őcsény a négy bázis helyszíne – sorolta.

Hozzátette, hogy az utóbbi helyen egy ideiglenes repülőteret is kialakítottak, hogy az oda átcsoportosított honvédségi szállító helikopterek szükség esetén ugyanolyan hatékony segítséget tudjanak nyújtani, mint tették Győrújfalu és Szigetmonostor településen.

Ezeken a helyeken a honvédség helikopterei, az általuk odaszállított és levegőből ledobott homokzsákok nélkül nem lett volna megtartható a gát – közölte a miniszter.

Hende Csaba kíséretével a civilek előtt lezárt Petőfi-szigeten folyó munkálatokat tekintette meg Zsigó Róbertnek, Baja fideszes polgármesterének a társaságában.

A szigeten már csak katonákat, továbbá a katasztrófavédelem, a Terrorelhárítási Központ és a vízügy munkatársait lehetett látni a séta során. A katonák töltötték a homokzsákokat, a szállítójárművek pedig azokat megállás nélkül vitték a csaknem nyolc kilométer hosszú gáthoz annak megerősítésére. A Petőfi-sziget legalacsonyabban fekvő részén embermagasságú az ideiglenes védmű, amely még csaknem fél méterrel meghaladja a jelenlegi vízszintet.

A szakemberek várakozása szerint a víz már kevesebb mint 20 centiméternyit fog itt emelkedni.

Az egyik vízügyi szakember elmondta: kedden 17 órakor 986 centiméter volt a vízállás, ez 10 centiméterrel haladja meg az 1965-ben mért eddigi rekord vízmagasságot. A legutóbbi előrejelzés szerint szerda délután fog tetőzni a folyó Baja térségében, néhány centiméterrel a 10 méteres szint alatt, de meg is haladhatja azt egy-két centivel.

Hende Csaba az MTI-nek elmondta: megnyugtató, fegyelmezett, higgadt, ugyanakkor elszánt védekezés folyik a bajai Petőfi-szigeten. Reményét fejezte ki, hogy a hét végén Baja fel fog szabadulnia az árvízi nyomás alól.

Kiemelte: 7700 hivatásos katona segített eddig az árvízi védekezésben, míg a 2010 óta megszervezett 4700 fős tartalékos állományból 1500-an vettek részt a munkálatokban. Kiemelte, tartalékosok nélkül nincs hadsereg, ilyen nagyszabású árvízi védekezést nélkülük nem lehetett volna elvégezni.

(MTI)

20:52Biztos háttér

Ezerötszáz fő teljes logisztikai ellátására alkalmas bázislaktanyát alakított ki a Magyar Honvédség Kalocsán. Itt biztosítják a Duna déli szakaszán árvízvédelmi munkán résztvevő katonák pihentetését, innen szállítják részükre a meleg élelmet. Ugyancsak ebben a lakanyában kapott helyt a honvédség operatív törzse, amely Nyers József mérnök ezredes, azt MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred parancsnoka és Nagy Lajos mérnök alezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred törzsfőnöke irányításával szervezi a Kulcs községtől a déli határig terjedő folyamszakasz védelmét.

Kalocsán, a használaton kívüli Miskei úti laktanyát alapvetően a szentesi műszakiak tették alkalmassá a Duna északi szakaszáról átcsoportosított katonák elhelyezésére, de munkájukhoz segítséget kaptak az MH 5. Bocskai István Lövészdandártól, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázistól, az MH 86. Szolnok Helikopter Bázistól, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezredtől és az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljtól is.
A bázislaktanya berendezése a meghatározott időre megtörtént, az első, védelemben résztvevő csoportok június 10-én érkeztek Kalocsára, másnapra pedig az ellátásban részesülő katonák létszáma az 1200 főt is meghaladta.

1595955539

(fotó: Galambos Sándor)

Két helyszínen 12 órás váltásban dolgoznak: Baján és Bátán vesznek részt az árvízi védekezésben. Az irányító törzs viszont 24 órás váltásban koordinálja a munkát.
Banos János őrnagy, a szentesi műszaki ezred logisztikai főnöke a honvedelem.hu helyszínem tartózkodó tudósítójának kérdésére válaszolva elmondta: az árvíz elleni védekezésben résztvevő katonák – a váltások és az átcsoportosítások figyelembevételével – naponta minimum két alkalommal kapnak meleg ételt, ami helyben, „gulyáságyúkban" készült.

A bázislaktanya tábori konyhája folyamatos egészségügyi és hatósági ellenőrzések mellett üzemel. Az ellátó ponton tizenkét szakács dolgozik, akik Szentesről és Hódmezővásárhelyről érkeztek. A június 11-ei ebéd zöldségleves és cigánypecsenye volt – párolt rizzsel.

A katonák tisztálkodását az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóalj személymentesítő konténerei segítségével oldják meg. Szabó Gábor főtörzsőrmester, szakasza szakasz tiszthelyettese elmondta: a meleg víz ellátás folyamatos, óránként 300 fő fürdését tudják biztosítani.

20:46

Már Bátán is dolgoznak a katonák a gátakon.

1595955539

(fotó: Juhász László százados / MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred)

20:39

Az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj katonái ma éjjel Baján, a Petőfi sziget déli részén dolgoznak a gátak erősítésén.

19:46

Megérkezett Kalocsára és átvette feladatát a székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred a híradó- és informatikai biztosítást ellátó állomány melletti újabb, mintegy ötven fős munkacsoportja. Június 11-től a bázislaktanya parancsnok-helyettese az ezred törzsfőnöke, Nagy Lajos mérnök alezredes, aki Nyers József mérnök ezredes parancsnokságával látja el feladatait.

1595955540

(fotó: MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred)


17:55

18 órakor indulnak az MH Bakony Harckiképző Központ maradék munkacsoportjai az árvízvédelmi területekről vissza Várpalotára, ahol továbbra is készenlétben lesznek. Emellett Győrből visszaszállítják a két darab  PTSZ-M lánctalpast is.

17:31

Hende Csaba honvédelmi miniszter kedd délután a bajai Petőfi-szigeten tekintette meg a védelmi munkálatokba bevont katonák munkáját. 

1595955540

(fotó: Konkoly Dávid)

17:17


A parancsnokhelyettes büszke a katonákra

Az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) közel egy hete kapta meg a feladatot, hogy részt kell venniük az árvíz elleni védekezésben. A várpalotai laktanyából összesen négy munkacsoportot indult útnak Győrbe, illetve Tatára, és közel egy hétig dolgoztak a gátakon. Vokla János alezredes, az MH BHK parancsnokhelyettese a honvedelem.hu-nak adott rövid interjújában kiemelte: maximálisan elégedett a központ katonáinak munkájával.

Hogyan értékelné a várpalotai katonák teljesítményét?

Összességében kijelenthető, hogy az állomány maximálisan, a legjobb tudása szerint, teljes odaadással és a civil lakosságnak történő segítségnyújtást szem előtt tartva végezte el az eddig rábízott feladatokat.
Az MH BHK katonái jelenleg laktanyai készenlétben vannak.

Ez mit jelent pontosan?

A készenlét lényeges pontja az állomány összetartása – senki sem hagyhatja el a laktanyát. A kijelölt munkacsoportok a szállásukon pihennek és karbantartják a felszerelésüket. Ha pedig úgy adódik, akkor a parancstól számított két órán belül képesek arra, hogy elhagyva a laktanyát, útnak induljanak a kijelölt védekezési szakaszra.

1595955541

(fotó: Kálmánfi Gábor)


Milyen jelenleg az állomány fizikai és mentális állapota?

A munkacsoportjainkat főleg az éjszakai váltásokba osztották be, ami eleve megterhelő. Az eddig közel egy hét munkavégzés fizikálisan és mentálisan is megviselte kissé az állományt, már csak azért is, mert a homokzsákok pakolása meglehetősen monoton feladat. Ha megnézzük a munkacsoportjainkat, akkor azt látjuk, hogy azok hetven százalékát a katonai állomány teszi ki. Mivel azonban a harckiképző központnál sok közalkalmazott is dolgozik, természetesen őket is beosztottuk a katonák mellé. Utóbbiakat fizikálisan csak kis mértékben viselte meg a munka, mivel a rendszeres fizikai igénybevétel, a katonai életmód eleve jó felkészítés az árvíz elleni védekezési munkákra is. Érthető az is, hogy a közalkalmazottak sokkal jobban elfáradtak – náluk egyébként az átlagéletkor is kicsit magasabb.


Érkezett-e már valamilyen visszajelzés a központhoz a katonák eddigi munkájáról?

Fürst Tamás ezredes, az alakulat parancsnoka és jómagam is naponta látogattuk a gátakon dolgozó állományt. Beszélve a helyi lakosokkal és a vízügyi szakemberekkel, elmondható, hogy mindenki maximális elégedettségét fejezte ki a várpalota katonák munkájával kapcsolatosan. Büszkén mondhatom, hogy az MH BHK állománya hozzáállásával és segítőkészségével is elismerést vívott ki a civil lakosság és a szakemberek körében is.

16:44


Videó: életképek a „43-asoktól".

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…


16:37

A decsi bázislaktanya kialakításának munkálatait tekintette meg dr. Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára kedden, a déli órákban. A Tolna megyei Decsen kiépített bázislaktanya különleges abból a szempontból, hogy itt nem katonai területen, hanem a település oktatási és kulturális létesítményeit, valamint a falu szabad területeit használja fel a hadsereg, a más védekezési szakaszokról ide átcsoportosított mintegy félezer katona elhelyezésére. Dankó István a védekezési munkálatok jelenlegi állásáról egyeztetett Tóth Ferenc, Tolna megyei kormánymegbízottal is.

1595955541

(fotó: Zrínyi Média)

15:50

Vizet melegít egy katona a tábori konyhán, ahol készül az ebéd az árvízi védekezésben részt vevő katonáknak Kalocsán június 11-én. A Tábori Ellátó Csoport 1500 fő elhelyezését, élelmezését és kiszolgálását tudja biztosítani.

1595955541

(fotó: Ujvári Sándor / MTI)

15:44

Kedd délután újabb száz katona érkezett az MH 5. Bocskai István Lövészdandár eddig Győrben állomásozó árvízvédelmi munkacsoportjaitól Bátára, hogy bekapcsolódjanak a településen zajló árvízvédelmi munkálatokba.

Kovács Attila alezredes, a dandár logisztikai főnöke a honvedelem.hu helyszínen tartózkodó tudósítójának elmondta: a most átcsoportosítottakkal együtt már összesen háromszáz, a debreceni és hódmezővásárhelyi alegységektől érkezett bocskais katona tölti a homokzsákokat és erősíti a gátakat a Tolna megyei településen.

15:40

Árvíz: rövid pihenő

Nyolcnapos, embert próbáló munka után 24 órás pihenőre hazaérkezett az első olyan csoport, amely az elmúlt héten kedden indult el Tatára az MH 5. Bocskai István Lövészdandár Kossuth laktanyájából, hogy részt vegyen az árvízi védekezésben.

A hazatérőket Lippai Péter ezredes, a dandár parancsnokhelyettese fogadta, megköszönte eddigi áldozatos munkájukat, egyben jó pihenést kívánt. Végül így köszönt el: „Holnap este 11 órakor ugyanitt találkozunk."

A katonák ugyanis visszatérnek a gátakra, így újabb csoportok indulhatnak majd haza egynapos pihenőre.

A dandár debreceni és hódmezővásárhelyi helyőrségéből nyolc nappal ezelőtt útnak indult katonák frissítése folyamatosan, csoportonként zajlik, hiszen szinte megállás nélkül erősítik, építik a gátakat. A Duna Esztergom és Baja közötti szakaszán 1800 bocskais katona dolgozik.

1595955542

(fotó: MH 5. Bocskai István Lövészdandár)

15:23

Kedden délután újabb két munkacsoport indult útnak Tatáról Kalocsára. Az MH 25. Klapka György Lövészdandár katonáival együtt Kalocsára tart egy PTSZ-M lánctalpast szállító tréler is.

1595955543

(fotó: Petrovics Renáta / MH 25. Klapka György Lövészdandár)

15:08


Akik mindig a gátakon éjszakáztak

Honvédségi busz és teherautó gördül be a várpalotai nőtlen szálló elé – nyolcvan katona, zömmel az MH Bakony Harckiképző Központ (MH BHK) állományából, érkezett a tatai bázislaktanyából, hogy elfoglalják ideiglenes körleteiket. Közel egy héten keresztül, éjszakai műszakban dolgoztak a gátakon, most pedig két órás laktanyai készenlétben lesznek, várva az esetleges újabb parancsra.

Nem titok: a katonák fáradtak, de a rájuk bízott feladatot sikerrel elvégezték.
„Elfáradtunk" – válaszolta a honvedelem.hu helyszínen tartózkodó tudósítójának kérdésére Szóládi Attila, szakaszvezető, harcjármű-javító – „Majdnem egy héten keresztül mindenki azon igyekezett, hogy gördülékenyen menjen a munka. Folyamatosan éjszakai műszakba voltunk beosztva, ami még fárasztóbb, mint a nappali. Hajnali három-négy óra körül jön el a holtpont, azon kell túllendülni… Alapjában véve persze munka közben éjjel is gyorsan repül az idő, mert nagyon igyekeztünk, hogy minél hamarabb álljon a gát" – tette hozzá a szakaszvezető.

A megérkezést követő eligazításon Vokla János alezredes, az MH BHK parancsnokhelyettese megköszönte az eddig elvégzett munkát és kiemelte: a katonák maradéktalanul végrehajtották a rájuk bízott feladatokat.

„Önöknek most készenlétben kell állniuk, előre nem látható feladatokra, hiszen a Duna alsó szakaszán a folyó ezekben az órákban tetőzik" – közölte a visszaérkezett állománnyal az alezredes.
A készenlét ideje alatt a katonák a laktanyát nem hagyhatják el.

1595955543

(fotó: Kálmánfi Gábor)

14:55


Katonák ellátóbázisa Kalocsán

Kétszáz fő elszállásolására szolgáló katonai sátortábor, amelyet az árvízi védekezésben részt vevő katonáknak állítottak fel Kalocsán, június 11-én. A Tábori Ellátó Csoport 1500 fő elhelyezését, élelmezését és kiszolgálását tudja biztosítani.

1595955543

(fotó: Ujvári Sándor / MTI)

14:42

A székesfehérvári MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred Kalocsára áthelyezett katonái hétfőn előbb Kisapostagnál dolgoztak a gátak megerősítésén, majd éjszaka érkeztek meg a bázislaktanyába.

1595955544

(fotó: MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred)

14:31

Megérkezett az egyik munkacsoport Várpalotára, a nőtlentiszti szállóra.  Vokla János alezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnokhelyettese eligazítást tart a Kossuth laktanya alakuló terén, az állomány készenlétben várja a feladatot.

1595955544

(fotó: Szausev Xénia / MH Bakony Harckiképző Központ)

14:25

Kedden délután a Magyar Honvédség Katonai Operatív Csoportjánál tájékozódott az árvízvédelmi munkálatokról Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára.

1595955545

(fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária)

13:48

Kiépült az ideiglenes védmű Bátán

Befejeződött az ideiglenes védmű kiépítése a Tolna megyei Bátán, ahol várhatóan szerdán az eddigi legnagyobb vízállást több mint harminc centiméterrel meghaladó szinten tetőzik a dunai árhullám – közölte a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) igazgatóhelyettese kedden a településen.

Tóth Sándor az árvízi védekezésről tartott sajtótájékoztatón elmondta: jelenleg a 2500 méter hosszú védmű megerősítését végzik, a védelmi vonal legalább 30 centiméterrel magasabb a várható legnagyobb vízszintnél.
Közölte, kedd reggel 761 centiméteres vízállást mértek Bátánál, ahol a tetőzés szerda délután 775 centiméteren várható; az előre jelzett szint 34 centiméterrel haladhatja meg a 2002-es árvíz idején mért, eddigi legmagasabb, 741 centiméteres vízállást.

Tóth Ferenc, Tolna megye kormánymegbízott arról számolt be, hogy Bátán keddre virradó éjszaka folytatták a védekezést, 267 ember dolgozott az ideiglenes gát megerősítésén. Hétfőn a Magyar Honvédség kétszáz katonát vezényelt Bátára, közülük százan este hat óra óta részt vesznek a védekezésben – tette hozzá.
Közlése szerint a honvédség helikoptereket is a térségbe irányított az esetleges azonnali intézkedések végrehajtásához.

(MTI)

13:16

Hazatérhetnek a győrújfaluiak

Kedd délután hazatérhetnek az árvíz miatt múlt pénteken kitelepített Győrújfalu lakói – közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Védelmi Bizottság az MTI-vel.
A közlemény csupán annyit tartalmaz e témában, hogy a lakók visszaköltözésére kedd délután két órától van lehetőség.

Széles Sándor kormánymegbízott az MTI érdeklődésére elmondta: minden hazatérőt arra kérnek, hogy a település polgármesteri hivatalában jelentkezzen. Onnan rendőri kísérettel mehetnek haza az emberek. Ennek az a célja, hogy jegyzőkönyvben rögzítsék az ingatlan átvételét, illetve azt, ha netán bűncselekményre utaló nyomot találnak. A kormánymegbízott hozzátette: a jelentős rendőri erővel őrzött településen bűnügyi szakértők is jelen lesznek, így azonnal megkezdhetik az esetleges bűnjelek rögzítését.

Múlt péntek este, hangsúlyozottan elővigyázatossági intézkedésként telepítették ki a másfél ezer lakosú szigetközi települést, amelynek határában akkor már napok óta a legnehezebb árvízi helyzet alakult ki. Győrújfaluban csak mintegy kétszázan maradhattak, akik önkéntesként részt vettek a védekezésben.
Nagy Imre Attila (független) polgármester korábbi közlése szerint a visszaköltözés egyik feltétele az volt, hogy a tetőzés szintjéhez képest legalább 150-160 centimétert apadjon a Mosoni-Duna szintje.

(MTI)

1595955545

(fotó: Rácz Tünde)


13:07

A vizsgálati eredmények szerint a fővárosban továbbra sem okozott minőség romlást a vezetékes ivóvízellátásban a dunai árvíz, Budapesten a csapvíz biztonsággal fogyasztható. Ugyanakkor Dömösön, Pilismaróton és Dobogókőn továbbra is érvényes a korlátozás, a vezetékes ivóvíz csak forralás után alkalmas emberi fogyasztásra, a településeken zacskós vizet is osztanak.
Bács-Kiskun megyében a Duna kistérségi vízmű kútjainak (Tass) védőterületét az árvíz elöntötte, mivel a nyári gát szintjét elérte az árhullám. A vízmű kútjai kiemeltek, ezért a víz a kútaknába nem folyt be, de erre az eshetőségre is felkészültek. A vízellátás biztonságos, a vízmű nagyobb dózisú fertőtlenítést végez a vízbiztonság érdekében – olvasható az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat facebook-oldalán.

12:37


Videó: indulás Tatáról.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…


12:32


Videó: lángossal várták a katonákat és a katasztrófavédelmiseket.

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…


12:21


Bázislaktanya Székesfehérváron

Tábori ágyak a rendezvényteremben és az uszodában, katonai konvojok a kapunál – az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyája bázislaktanyává alakult. Ahogyan a dunai árhullám az ország déli része felé halad, úgy csoportosítja át erőit a Magyar Honvédség is. Az eddigi győri és tatai bázislaktanyákból most többek között Székesfehérvárra és Várpalotára érkezik az árvízi védekezésben résztvevő állomány.

1595955546

(fotó: Kálmánfi Gábor)

A laktanya üzemeltetéséért, és a műveleti területen a bevethető erők ellátásáért felelős Koronczai Tibor mérnök alezredes, az ezred megbízott parancsnoka honlapunknak elmondta: 12 munkacsoportot kell elszállásolnunk: ez összesen hatszáz katonát jelent.

Ebből 400 főt Székesfehérváron, 200 főt pedig Várpalotán helyezünk el. A katonák a Kulcstól Paks északig terjedő dunai területen segítenek be a védekezésbe, amennyiben erre szükség lesz. A bázislaktanya parancsnoki teendőit Fürst Tamás ezredes, az MH Bakony Harckiképző Központ parancsnoka látja el – felelte a honvedelem.hu kérdésére a megbízott parancsnok.

Hozzátette: a bázislaktanyában rövid határidővel biztosítani kellett a személyi állomány pihentetésének feltételeit, az élelmezési ellátását és meg kellett teremteni a technikai eszközök javításának feltételeit is. Megtudtuk: jelenleg Győrből és Tatáról folyamatosan zajlik az átcsoportosítás.

Ez utóbbit saját szemünkkel is láttuk – még a helyszínen tartózkodásunk idején épp hosszú katonai konvoj érkezett Tatáról. Az ezrednél működő operatív csoport egyébként most átalakult a bázislaktanya operatív csoportjává és ilyen módon kettős funkcióban működik
Az állomány készenlétben van, amennyiben feladatot kapnak, azonnal bevethetőek.

1595955546

(fotó: Kálmánfi Gábor)

11:46

Öt perc pihenő…

Rövid pihenőjüket töltik a honvéd tisztjelöltek, miután több órán keresztül megállás nélkül pakolták a homokzsákokat a Margitszigeten.

1595955547

(fotó: Révész Renáta főhadnagy / MH Ludovika Zászlóalj)

11:38

Vízállás-előrejelzés a Duna magyarországi szakaszán, június 11.

1595955547

(forrás: MTI)

11:17

Reggel nem sokkal 9 óra után több katonai munkacsoportot is útnak indult Tatáról, az MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájából, a fehérvári bázislaktanya irányába.

1595955548

(fotó: Petrovics Renáta / MH 25. Klapka György Lövészdandár)

11:14

„Estére befejeztük a védvonalak kiépítését a katasztrófavédelem és a vízügyesek szakszerű irányítása mellett, 250 önkéntes helybeli lakos segítségével. Azt gondolom, hogy Dunaföldváron nagyon jó a helyzet, lakóingatlanokat nem veszélyeztet a víz. Hajnal 3 és reggel 8 között már nem változott a vízszint, 725 centiméter maradt. Mi már az apadási szakaszt várjuk. Természetesen kisebb buzgárok még előfordulnak, de ezeket azonnal elhárítjuk. A közmunkások és a saját szakembereink most is kint vannak a területen, ügyelet és őrszolgálat működik folyamatosan" – mondta el a honvedelem.hu érdeklődésére dr. Süveges Árpádné Dunaföldvár alpolgármestere.

10:56

A Bem rakparton és a Margitszigeten, az apadó Duna ellenére éjszaka is folytatták a védekezést a katonák.

1595955549

(fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária)

10:49

Kedden  visszarendelik az MH Bakony Harckiképző Központ munkacsoportjait az árvízvédelmi területekről a várpalotai Kossuth laktanyába, ahol készenlétben maradnak. A PTSZ-ek egyelőre Győrben és Tatán maradnak.

1595955549

(fotó: MH Bakony Harckiképző Központ)

10:30

A Duna déli szakaszán folytatják a védekezést

Továbbra is 1800 katona vesz részt az árvízi védekezésben a Duna Esztergomtól Kalocsáig terjedő
szakaszán az MH 5. Bocskai István Lövészdandártól. Kedden átcsoportosítják a
katonákat a győri és a tatai laktanyákból a Kalocsán kialakított bázisra. Innen látják majd el a
Budapesttől délre fekvő területek árvízvédelmét.

Megkezdődött a csapatok frissítése is, hiszen több százan vannak, akik nyolcadik napja
megfeszített tempóban dolgoznak a gátakon. Hétfő este a Bocskai dandár debreceni és
hódmezővásárhelyi helyőrségéből összesen több mint százan indultak el Kalocsa irányába
azért, hogy leváltsák társaikat. Akik visszatérhettek Debrecenbe és Hódmezővásárhelyre 24
órás pihenőre, kedden este újra útnak indulnak, ezúttal a katasztrófa sújtotta déli területekre,
hogy újabb csapatok tudjanak ideiglenesen hazatérni.

A speciális technikai eszközöket, a PTSZ-M lánctalpas kétéltű szállítójárművek többségét, a
rohamcsónakos és a búvárcsoportokat is átszállítják Kalocsára, ahol már ott vannak a dandár
egészségügyi, logisztikai és élelmezési szakemberei.

1595955549

(fotó: Cs. Sárkány Beáta szakaszvezető / MH 5. Bocskai István Lövészdandár)

10:26

Az MH Veszélyesanyag Ellátó Központ katonái kedden is több helyszínen – Szentendrén és Székesfehérváron – teljesítenek szolgálatot, szállítóeszközeik pedig folyamatosan vesznek részt a délebbre lévő településben.

10:18

Az MH Ludovika Zászlóaljnál csaknem egy hete állt fel az Operatív Csoport három fővel, akik – 24 órás váltásban – éjjel-nappal azon dolgoznak, hogy a laktanyában készenlétben lévő, illetve a gátakon dolgozó állomány feladatait felügyeljék. Bár az ő munkájuk kevésbé látványos, mint azoké, akik a gátakon pakolják a homokzsákokat, mégis nélkülük szinte lehetetlen lenne eredményesen részt venni a munkában.

Az Operatív Csoport tartja a kapcsolatot az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Katasztrófavédelmi Operatív Csoportjával, akik eldöntik, hogy az árvízi védekezés során hol és hány katonára van szükség a zászlóaljtól. Jelenleg mintegy 300 honvéd tisztjelölt illetve a hivatásos állomány egy része folyamatos laktanyai készenlétben van, ők vonulnak 12 órás váltásokban a gátakra.

Az Operatív Csoport a Zrínyi Miklós Laktanya és Egyetemi Campus-on látja el szolgálatát, innen irányítja a zászlóalj katonáit, és juttatja el hozzájuk a központból érkező híreket, legfrissebb időjárási riasztásokat, és ha szükséges, új erőket küld a már kint lévő erőkhöz.

1595955550

(fotó: Révész Renáta főhadnagy / MH Ludovika Zászlóalj)

09:42

A 12 kilométer hosszú gátszakaszt megvédtük, a tetőzés beállt, úgyhogy nem növekszik a vízszint, jelenleg a buzgárok elfojtásával, megfigyelésével vagyunk elfoglalva. – mondta el a honvedelem.hu kérdésére Kalmár Pál, Solt város polgármestere. Solton a munkálatokat mintegy 70 hivatásos tűzoltó segíti, a mai nap folyamán önkéntesek már nincsenek a gáton.

09:36

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred búvár csoportja kedden is állandó készenléti szolgálatot ad Nagymaroson. A katasztrófavédelmi erők igényére eddig több feladatban is részt vettek: pontonokat kötöttek le és helyeztek át a vízben, a házukat elhagyni nem akaró helyi lakosokhoz juttatnak el élelmiszert, gyógyszert.

1595955550

(fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred)

09:31

A kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái kedden Nagymarosnál a gátak és védvonalak figyelésében, illetve a kialakuló árvízi jelenségek megakadályozásában vesznek részt. Közel 200-an a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen állnak készenlétben.

09:23

A szentesi MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred vezetésével folytatják az árvízi védekezést Baján és Bátán, illetve 500 fő elszállásolására készülnek fel Decsen is. Győrből az árvízi védekezésből átcsoportosítottak négy PTSZ-M lánctalpast, és amelyek közül kettőt Bátára, kettőt pedig Decsre helyeztek ki.

09:18

Átcsoportosítják a Bakony Harckiképző Központ munkacsoportjait is

Kedden reggel 9 órakor indult Tatáról az MH BHK egyik munkacsoportja mintegy 40 fővel a fehérvári bázislaktanyára, ahol megkapják majd következő feladatukat. A másik Tatán elhelyezett munkacsoport a veszprémiekkel várhatóan este 8 órára érkezik vissza Várpalotára, ahol 2 órás készenlétben lesznek.

Győrújfaluban jelenleg 2 munkacsoportjuk utóvédekezési munkálatokat végez: a folyó nyomását a mederbe engedik és visszaszedik a homokzsákokat.

1595955550

(fotó: Gábriel János / MH Bakony Harckiképző Központ)

09:13

A Pilis hegységben eredő Aranyhegyi-patak Budapest III. kerületében éri el a Dunát: nyugalmi állapotában keskenynek és veszélytelennek tűnik, azonban az áradás óta jelentősen megduzzadt. Az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár parancsnoka péntek óta 50 fős csoportokat vezényel 12 órás váltásban a patakhoz, hogy a töltésnél védekezési feladatokat lássanak el.

Ezeket a munkálatokat és a gát állapotát hétfőn Hende Csaba honvédelmi miniszter is megtekintette, aki elismerően nyilatkozott az állomány munkájáról. A gáton Kun Szabó István dandártábornok, a dandár parancsnoka kísérte a minisztert, és elmondta, hogy fontos megvédeni a területet, hiszen a gát mögött családi házak vannak.

1595955551

(fotó: Gémes Ildikó százados / MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár)

09:01


Orbán Viktor: még másfél-két nehéz napunk van

A kormány keddi ülésén megkezdi az eddigi árvízi károk felmérését, és rendelkezik a helyreállítási munkálatok ütemezéséről – közölte Orbán Viktor miniszterelnök kedd reggeli tököli sajtótájékoztatóján.

„Még másfél-két nehéz napunk van, és ha azon túl vagyunk, akkor már közel leszünk ahhoz, hogy sikert jelenthessünk be, de ehhez még két nap megfeszített munka és két nap megfeszített figyelem szükséges" – fogalmazott a kormányfő.
Orbán Viktor elmondta, hogy jelenleg Dunaújváros alatt tetőzik a dunai árhullám, amely szerdán éri el Baját, csütörtökön pedig Mohácsot, majd elhagyja Magyarországot. A szükséges védműmagasságok a déli Duna-szakaszokon is mindenhol időre elkészültek, illetve délután négy órára Baján is száz százalékos lesz a kiépítettség – közölte, arra kérve ezzel összefüggésben az önkénteseket, hogy legyenek elérhetőek, szükség esetén értesítik őket, de jelen pillanatban már nincs közvetlen munka számukra a gátakon.

A kormányfő ismertetése szerint eddig összesen 9 millió 697 ezer homokzsákot használtak fel, a 807 kilométer hosszan zajló árvízi védekezésből 538 kilométeren van érvényben rendkívüli fokozat, és 1565 embert kellett
kitelepíteni. Orbán Viktor jelezte, hogy az érintett lakók visszatelepítése fokozatosan megkezdődik, Győrújfalu esetében ezt például kedd délután rendelheti el a védelmi bizottság.
A miniszterelnök kiemelte ugyanakkor, hogy Budapest még nincs túl a közvetlen veszélyhelyzeten, ez várhatóan keddről szerdára virradó éjszaka, éjfél körül lesz kijelenthető.

1595955551

(fotó: Illyés Tibor / MTI)

A tájékoztatón Hende Csaba honvédelmi miniszter arról számolt be, hogy a kormány úgy határozott: mintegy ezer magyar honvéd segítségét ajánlja fel Szerbiának az árvízi védekezéshez. A tárca vezetője emlékeztetett arra, hogy a szerb hadsereggel hosszú évek óta jelentős katasztrófavédelmi együttműködést folytat Magyarország.
Ezzel kapcsolatban a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy mindez azért is fontos, mert van egy olyan szerb szakasz, ahol ha kiönt a víz, az magyar területre folyik vissza.

„A Szerbiában történő védekezés sikeréhez – túl az általános emberi jóindulaton – speciális magyar érdek is kötődik. Tehát, ha a szerbeknek sikerül a hozzájuk belépő árhullám első időszakában sikeresen védekezni, az Magyarország biztonságát is növeli majd" – mondta Orbán Viktor, megjegyezve, hogy tizenegy települést érintene az onnan esetlegesen visszafolyó víztömeg.

(MTI)

Az Ön böngészője nem jeleníti meg a beágyazott
tartalmat…

08:48

Domján László vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnoka hétfőn este meglátogatta Baján az árvízvédelmi munkálatokban részt vevő katonákat.

1595955551


(fotó: Juhász László százados / MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred)

08:21

 


A reggeli váltást követően, a Magyar Honvédség részéről 200-an vesznek részt Győr-Moson-Sopron megyében az árvízi védekezésben. A katonák feladata jelenleg a kihelyezett homokzsákok eltávolítása, illetve az esetleges szivárgások megfékezése.

Az egyre csökkenő létszám-igénynek megfelelően a mai napon tovább folytatódik a Győrbe vezényelt katonák veszélyeztetettebb helyekre történő átcsoportosítása.

1595955552

(fotó: Kálmánfi Gábor)

07:59

Az elmúlt éjjel, illetve ma hajnalban a kaposvári MH 64. Boconádi Szabó József Logisztikai Ezred korábban Győrben dolgozó katonáit a Szekszárd melletti Decs mellé vezényelték. A logisztikai ezredtől már közel 300 fő és 64 darab technikai eszköz vesz részt az árvízi védekezésben. Két helyszínen (Tát és Decs) működtetnek a gátakon dolgozó katonák ellátását biztosító tábori ellátó csoportot, többen pedig a gátakon dolgoznak.

06:36

Szentendrén megkezdődött az apadás. Az MH Altiszti Akadémia katonái azonban továbbra is éjjel-nappal folytatják az árvízvédelmi tevékenységet.

1595955552(fotó: MH Altiszti Akadémia)

05:47

Kisapostagon és Ráckevén éjfélkor befejezték feladatukat a katonák, a kért munkát elvégezték. Az OMIT igényének teljesítését követően Szigetmonostorról is kivonta erőit a Magyar Honvédség. Tegnap délután 200 katona érkezett Bátára, akik rövid tájékoztatás után hozzáláttak árvízvédelmi feladataikhoz. A honvédség a Védelmi Bizottságok kérései alapján folytatja tovább a védelmi munkálatait Győr – Moson – Sopron és Komárom – Esztergom megyében, valamint a Dunakanyarban és Budapesten is.


05:43

„Le a kalappal!"

Vezetőként első alkalommal vett részt teljes intenzitással az árvíz elleni védekezésben Könczöl Ferenc alezredes, az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred parancsnok-helyettese. Mint a honvedelem.hu-nak elmondta, még őt magát is meglepte az a fajta szervezettség, koordináció és összeszedettség, amely minden szinten jellemezte a katonák tevékenységét.

Véleménye szerint hogyan álltak helyt a térségben dolgozó katonák?

Az érdekes inkább az, hogy a civilek miként látták ezt a kérdést… nos, mindenhol csak szuperlatívuszokban beszélnek a honvédek teljesítményéről. Persze nyilván nem csak a katonák dolgoztak kiemelkedően. Győrújfalunál például a civil lakosság is sokat segített a tűzoltóknak, rendőröknek, katasztrófavédelmiseknek… Visszatérve a katonákra: fáradhatatlanul tették a dolgukat. Csak akkor álltak meg pihenni, amikor átmenetileg elfogyott a homok, illetve a homokzsák. Nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy azokon a szakaszon, ahol mi dolgoztak, sehol sem tört át a víz.

1595955552

(fotó: Kálmánfi Gábor)

A katonai kiképzés mennyire segítette ezt a teljesítményt?

Több szempontból is. Egyfelől külső szemlélő számára is megfigyelhető volt, hogy az illetékesek mennyire jól vezették, irányították a gátakon folyó katonai tevékenységet. Másfelől egy héten keresztül, tizenkét órán át folyamatos fizikai munkát végezni nem csekélység… az állomány nagyot küzdött, a nők ugyanúgy, mint a férfiak. Le kalappal előttük!

A győri laktanya a műveletek egyik bázislaktanyájaként szolgált. Ez milyen plusz feladatokat adott a rakétaezred katonáinak?

Rendkívüli logisztikai kihívást jelentett az, hogy a különböző helyőrségekből útba indított katonákat és technikai eszközöket itt, a győri bázislaktanyában megfelelően fogadni tudjuk – gondolok itt például az elszállásolásra és az élelmezésre. Ez többé-kevésbé zökkenőmentesen működött.

05:41

A Duna komáromi szakaszán az ár már levonulóban van, úgy tűnik, kitart az ideiglenes védmű, amíg a víz visszatér eredeti medrébe. A katonák többsége is visszavonult a tatai laktanyába a gátaktól. Az állomány a készenlétet továbbra is fenntartva próbálja kipihenni a közel egy hete tartó védekezést, gátépítést.

Tátnál hasonló a helyzet, az MH 25. Klapka György Lövészdandár egy munkacsoportja folyamatos készenlétben áll a településen, felkészülve bármilyen eshetőségre.

Pilismaróton tegnap délelőtt még dolgoztak a gáton a katonák, de délutánra többségüket már átcsoportosították más védekezési területre. A katonák munkáját egy, a gáton keletkezett nagyobb repedés is nehezítette, amelyet csak búvárok segítségével tudtak rendbe hozni.

1595955552


(fotó: Petrovics Renáta / MH 25. Klapka György Lövészdandár)


Készítette: Füzes Judith, Szűcs László, Draveczki-Ury Ádám, Kálmánfi Gábor
, Antal Ferenc, Galambos Sándor