Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Udvariassági látogatáson fogadta Benkő Tibor a Bundeswehr főszemlélőjét

Szöveg: Honvédelmi Minisztérium | Fotó: Szabó Lajos zászlós |  2019. október 2. 17:33

A német újraegyesítés 30. évfordulóján hivatalában fogadta Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Eberhard Zorn vezérezredest, a Bundeswehr főszemlélőjét. A magyar tárcavezető szerint az évforduló jó alkalmat teremt arra, hogy új fejezet kezdődjön a magyar-német védelmi együttműködésben.

1596069605

Október 2-án, szerdán Benkő Tibor honvédelmi miniszternél tett udvariassági látogatással folytatódott Eberhard Zorn vezérezredes budapesti programja. A Bundeswehr főszemlélője Korom Ferenc, a Magyar Honvédség Parancsnokának meghívására, hivatalos látogatáson tartózkodik Budapesten.

A honvédelmi tárca vezetője az egyeztetésen hangsúlyozta: Németország meghatározó szövetségesünk, amellyel fokozódó mértékben kívánunk együttműködni az európai védelmi képességek erősítésében és a védelmi ipari kapcsolatok elmélyítésében.

1596069606

Eberhard Zorn a szerdai találkozón megerősítette, hogy Magyarország számíthat a német fél támogatására a KFOR parancsnoki pozíciójának betöltését célzó magyar törekvésekkel összefüggésben. A vezérezredes biztosította Benkő Tibort, hogy Németország támogatja a magyar csatlakozási szándékot az ASCA, azaz a NATO Tüzér Fegyvernemek Közötti Együttműködési Programjához.

A felek egyetértettek abban, hogy a régióban a gyorsreagálású vezetés-irányítási rendszer esetében komoly képességhiány áll fenn. A Székesfehérváron megalakítani tervezett, Közép-európai Többnemzeti Hadosztály-parancsnokság ennek a hiánynak a megszüntetését célozza. Benkő Tibor szerint a kezdeményezés amellett, hogy hozzájárul a NATO képességcélok eléréséhez, egyúttal hatékonyan segíti országaink érdekeinek megjelenítését a NATO-n belül. A tervek szerint a magyar és a német fél szoros együttműködésével jöhet létre a parancsnokság, amely nyitott minden szövetséges állam előtt.

1596069606

Benkő Tibor elmondta: Magyarország továbbra is elkötelezett az Állandó Strukturált Együttműködés (PESCO) sikeres végrehajtása mellet, továbbá nagyra értékeljük a német támogatást a PESCO keretein belül, amelyet az európai védelmi képességek fejlesztésének egyik alapjának tekintünk.

A honvédelmi miniszter szerint nem véletlen, hogy a Zrínyi 2026 Honvédelmi és Haderőfejlesztési Program keretében a Magyar Honvédség a főbb haditechnikai beszerzéseknél német eszközöket választott. Benkő Tibor hozzátette, ezek a beszerzések is bizonyítják, hogy hosszú távon kívánunk együttműködni a Bundeswehrrel.

Benkő Tibor hangsúlyozta, hogy a Magyar Honvédség a rendszerváltás óta nem tapasztalt haderőátalakításon és fejlesztésen megy keresztül. Mint fogalmazott: a legfontosabb célunk, hogy a Magyar Honvédség maradéktalanul képes legyen hazánk függetlenségének, területi épségének biztosítására és határainak katonai védelmére.

A találkozót követően, a Bundeswehr főszemlélője ellátogatott a Magyar Honvédség Kibervédelmi Központjába. Szerda esete pedig Korom Ferenccel, a Magyar Honvédség Parancsnokával közösen a Várkert Bazárban részt vesz a német újraegyesítés évfordulója alkalmából megrendezett ünnepségen.

1596069605