Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új eredmények, új megközelítések, új kapcsolatok

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. október 22. 8:30

Hetedszerre rendezték meg a Fields of Conflict elnevezésű nemzetközi hadirégészeti konferenciát, amelynek ezúttal Budapest adott otthont. Dr. Kovács Vilmos ezredessel, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) parancsnokával beszélgettünk a tanácskozásról.

1595943374

Mi hívta életre ezt a kiemelt jelentőségű szakmai eszmecserét itt, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumban?

A nemzetközi tanácskozást nyugat-európai kezdeményezés hívta életre, és hetedik éve rendezik meg, minden alkalommal más-más helyszínen, olyan országban, ahol a hadirégészek magas színvonalon végzik tevékenységüket. Tavaly Németországban rendezték meg, ahol az ankét végén bejelentették, hogy a HM HIM kezdeményezésére ez évben hazánk örömmel vállalja a konferencia megszervezését. Ezt kötelességünknek éreztük, mivel nálunk, a múzeum keretében külön részlegként működik a hadirégészet. Rajtunk keresztül aztán a rendezvény bekerült a Honvédelmi Minisztérium éves munkatervébe is.

Ezek szerint rangos helyet foglalunk el a hadirégészet nemzetközi tablóján?

Nincs ilyen helyzetmeghatározás, ugyanis e szakterület a nagyon sok ágból álló segédtudományok közé tartozik, a hadirégészetnek tehát számos további leágazása van, ezért összehasonlításra nemigen adódik lehetőség. Ehhez hasonlóan a projektek száma is nagy, hiszen időbeni határai nincsenek a kutatásoknak.

Mégis: van-e olyan időszerű tárgyi, gondolati vezérfonal, amelyre felfűzhetőek ezek az érdekes, sokszínű előadások?

Voltaképpen mindig a konferenciát rendező ország dönti el, hogy számára mi a fontos, az időszerű, vagyis a fő téma. Általában a kutatási irány, eredmény, a szabad témaválasztás a döntő.

Ez évben esetleg a konfliktus fogalmára fűzhetők fel az előadások, mivel ez a szó szerepel leggyakrabban az előadások címében…

A konfliktus szó azért kap hangsúlyt, mivel a külföldi, elsősorban az angolszász szakirodalom ezzel jelöli azt a területet, amelyet mi, magyarok hadirégészetnek nevezünk. Számunkra ez a szegmens rendkívül összetett: hadi építmények, hadszínterek vagy csataterek feltárása, bemutatása és így tovább…

1595943374

Kik és milyen témájú előadásokkal jelentkeztek az önök felhívására?

Fogadhattunk és meghallgathatunk német, cseh, angol, amerikai, spanyol, valamint holland kutatókat, akik tíz témakörben 34 előadással mutatták be tevékenységük legújabb eredményeit. Akadt közülük olyan, aki a hadszínterek emlékműveit közelítette meg egészen sokféle és szokatlan szempontból. Volt olyan spanyol csoport, amelynek tagjai egy ókori római csatát rekonstruáltak. E két témakör ilyen formában például a mi hadirégészeinknél még nem szerepelt. Előadóink közül módfelett érdekes, értékes Maruzs Roland őrnagy (HM Katonai Hagyományőrző és Hadisírgondozó Osztály) beszámolója vitéz nemes Barankay József ukrajnai nyughelyének felkutatásáról, vagy a Nemzeti Múzeumból Mráv Zsoltnak a Pannónia hadirégészeti emlékeiről szóló előadása, illetve Kovács S. Tibornak az újbudai Kopaszi-gátnál talált 16. századi fegyverlelet-együttes új kontextusba helyezéséről szóló előadása.

Milyen többletet nyújt a HM HIM, az önök számára ez az eszmecsere?

Mindenképpen tovább növeli intézményünk ismertségét, elismertségét, egyszersmind az országimázsunkat. Erősíti kapcsolatainkat, tágítja szakmai lehetőségeinket. Számtalan szakmai újdonsággal, új tényekkel, megközelítésekkel, szemléletmóddal gazdagodunk, s nem utolsósorban még tovább árnyalhatjuk a történészek, hadtörténészek, muzeológusok kutatásait, eredményeit, vagyis minden értelemben tágítjuk a szemléleti, tudásbeli s kapcsolati köröket.

Fotó: Szikits Péter