Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új esély a fiataloknak

Szöveg: Madura János őrmester |  2017. május 29. 22:18

Magyarországon egyedülálló együttműködést kötött a Debreceni Javítóintézet az MH 5. Bocskai István Lövészdandárral és a Kenézy Gyula Kórházzal. A javítóintézetből kikerült fiataloknak életpályamodellt kínálnak a honvédségnél és az egészségügyben, így segítve a társadalomba való visszailleszkedésüket.

1596033083

Az együttműködés aláírása alkalmából megtartott sajtótájékoztatón Nagy Kálmán, az EMMI Debreceni Javítóintézet igazgatója kihangsúlyozta, hogy a növendékeik életének legfontosabb része, fordulópontja az, amikor az intézményből szabadulnak. Nagy kihívást jelent számukra mindig az, hogy a növendékeik hogyan fognak az ott eltöltött idejüket követően a civil életben boldogulni.

1596033083

A Kenézy Kórház az együttműködésben azt vállalta, hogy megismerteti a fiatalokkal az egészségügyi pályamodellt és támogatja őket a szükséges képzettség megszerzésében ápolói vagy asszisztensi területen. Az érdeklődő fiatalok később speciális végzettséget is szerezhetnek, mondta Lampé Zsolt, a Kenézy Gyula Kórház és Rendelőintézet főigazgatója.
A megállapodás szerint a Bocskai-dandár haditechnikai, harcászati bemutatókat és előadásokat tart a javítóintézetben élő fiataloknak, hogy megismerjék, milyen lehetőségeket kínál a katonai pálya. A dandárnál segítenek abban is, hogy a fiatalok a javítóintézeti nevelés után a honvédséghez kerülhessenek.

1596033084

Dr. Ruszin Romulusz dandártábornok, az MH 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka szerint a dandárnak nagy megtiszteltetés, hogy csatlakozhat ehhez a kiváló együttműködéshez. „Már korábban felmerült, hogy hogyan is tudnánk mások mellett mi is segíteni ezeknek a fiataloknak, és azt gondolom, hogy az egészségügy mellett a haza védelme is prioritást kell, hogy élvezzen. Ezek a szakmák nem egyszerűen csak munkalehetőségek, hanem mindkettő élethivatást tud kínálni, amik valóban lehetőséget tudnak nyújtani arra, hogy a fiatalok az önálló, saját életüket kialakítsák" – mondta a parancsnok.

A kezdeményezés felkeltette más hazai javítóintézet vezetőjének érdeklődését is, és többen jelezték: szívesen részt vennének a „debreceni modell" megvalósításában.

1596033084

Fotó: Szalka Miklós őrvezető