Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új harcászati meteorológia mérőrendszerek a Magyar Honvédségben

Szöveg: Kovács Mónika Eszter hadnagy |  2018. szeptember 20. 9:22

Kecskeméten, az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison mutatták be a Magyar Honvédség által beszerzett új, mobil harcászati meteorológiai megfigyelő rendszerek, azaz a TACMET-eket. Az eszközök lehetővé teszik a kitelepülő meteorológiai csoportok hatékony és megbízható repüléstámogató tevékenységét.

1599193094
A Magyar Honvédség jelenleg is rendelkezik képességében hasonló eszközökkel, azonban ezek egyes részei már elöregedtek. Emellett pedig repüléstámogató optikai mérőeszközökkel sem voltak felszerelve, így az új TACMET beszerzésénél – számos más, fontos szempont mellett – kiemelkedő szerepet kapott a felhőalap mérő, a látástávolság mérő, illetve a jelenidő szenzor megléte is.

1599193094
A beszerzett eszközök szélsőséges klimatikus körülmények között is megállják a helyüket: -40 és +55 Celsius-fokos hőmérsékleti skálán, akár 200 kilométer/órás szélben és 5-100 százalékos relatív nedvességi tartományban is működőképesek. A berendezések további érdekessége, hogy a felhőalap-mérő több felhőréteg alapjának a magasságát is képes meghatározni a lézersugarak visszavert jelei alapján, akár 7,5 kilométeres tartományig.

1599193094
Az új TACMET a beépített akkumulátorának köszönhetően képes több órán át külső áramforrás nélkül üzemelni. Fejlettebb adatgyűjtővel lett kialakítva, ami képes fogadni, értelmezni, számítani és továbbítani nemcsak a mért meteorológiai paramétereket, hanem ezek különböző időintervallumokra származtatott értékeit. Az ezekből képzett adatok – átlagok, minimumok, maximumok, összegek – a csatlakoztatott kijelzőn vagy távoli számítógépen nyomon követhetők. Mindezeken felül képes a nemzetközi standardnak megfelelően repülésmeteorológiai táviratok automatikus előállítására és mérőhálózat részeként ezek meteorológiai központba történő továbbítására. A mobilitást figyelembe véve nem elhanyagolható tényező, hogy az eszköz terepen könnyen áttelepíthető és 2 ember által legfeljebb 30 perc alatt összeállítható.

1599193094
Mindezek a képességek megkövetelik a rendszer megfelelő használatát, éppen ezért a forgalmazó cég képviselője, Grób Zoltán átfogó felkészítést tartott az új TACMET üzemeltetéséről. A témák közt szerepelt az összeszerelés, a beüzemelés, a használat és a szétszerelés. A hosszú távú alkalmazás érdekében a jellegzetes hibajelenségekről és az általános karbantartásról is új ismereteket szerezhettek a katona-meteorológusok.

1599193095
A kiképzés zárásaként Kovács László alezredes, az MH Geoinformációs Szolgálat szolgálatfőnök-helyettese elmondta: „Az új eszköz tökéletes a katonai repülések közvetlen meteorológiai támogatására a gépek fel- és leszállása során. Reményeink szerint a hazai gyakorlatok terepi kiszolgálásánál vagy akár nemzetközi szerepvállalások alkalmával a mérőeszköz és a használatára kiképzett állomány által szolgáltatott meteorológiai információ nélkülözhetetlenné fog válni. "

1599193095
Fotó: Galambos Sándor