Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új haza – a kommunizmus kísértete nélkül

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2014. február 25. 16:48

A kommunizmus osztályharcos indulata a múlttal együtt a nemzetet, a családot, a vallást, a személyes hitet, a polgári tudományt és a művészetet is eltörölte − hangsúlyozta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára a kommunizmus áldozataira emlékező ünnepségen február 25-én, Székesfehérváron.

1595967625
Vargha Tamás hangsúlyozta: a kommunizmust milliókat nyomorított meg

Az államtitkár megemlékezőbeszédében felidézve a kommunizmus évtizedeinek történéseit, kiemelve: a második világháborúban nemcsak katonáink estek fogságba, hiszen a szovjet csapatok bevonulása után civileket is málenkij robotra, majd munkatáborokba hurcoltak.
„Az elvtársak »szabadság«-gal köszöntek, de örülhetett az, akit csak a tulajdonától és nem a szabadságától fosztottak meg" – fűzte hozzá Vargha Tamás.

Nemeskürty István gondolatait idézve emlékeztetett arra is, hogy „a Szovjetunió abban különbözött a történelem többi gyarmatbirodalmától, hogy nem önmagát, hanem egy eszmét – a kommunizmust – nevezte meg a hódoltsági országok urának".

1595967625
Székesfehérváron 2001 óta minden évben megkoszorúzzák a kommunizmus áldozatainak emlékművét

„Még nem hagytuk magunk mögött teljesen a mérgező ideológiát, még nem lábaltunk ki egészen az elmúlt évek válságából. Le kell számolnunk a hazug eszmékkel, újjá kell építeni önmagunkat, családunkat, nemzetünket: tudással, tanulással, szeretettel és összefogással. Ne feledjük: a szabadság nekünk a közösség iránt önként vállalt felelősség. Történelmi tudattal kell élnünk, hogy olyan hazát teremtsünk, amelyet nem járhat be a kommunizmus kísértete" – szögezte le az államtitkár.

A kommunizmus áldozataira emlékezve − Vargha Tamás mellett − koszorút helyezett el az emlékműnél többek között dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere is.

1595967626
A Magyar Honvédség képviseletében Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság törzsfőnöke és Szabó András ezredes, parancsnoki irodavezető rótta le kegyeletét



Fotó: a szerző felvételei