Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új kihívások a katonai logisztika előtt

Szöveg: Révész Béla |  2016. november 29. 13:50

A katonai logisztika időszerű kérdéseiről tartottak tudományos konferenciát november 29-én, kedden, a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen az intézmény és a Magyar Hadtudományi Társaság közös szervezésében.

1596023806

A Magyar Tudomány Napja programsorozat részeként a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Hungária körúti campusán rendezett eseményen dr. Pohl Árpád ezredes köszöntötte a résztvevőket. Az NKE Hadtudományi- és Honvédtisztképző Kar Katonai Logisztikai Intézet igazgatója a szakmán belüli kommunikációt, az elért eredmények bemutatását és a közös együttműködés erősítését hangsúlyozta a konferencia célkitűzései kapcsán. „Mindnyájan tapasztaljuk a szakmai változásokat, fontos, hogy féltve óvjuk, őrizzük és fejlesszük az évtizedek alatt felhalmozódott logisztikai tudást" – mondta az ezredes, kiemelve, hogy a szimpózium tematikáját évről-évre bővítik, ennek jegyében jövőre már egy nemzetközi szekcióval is gazdagítják majd.

1596023806

A nyitó előadást Baráth István dandártábornok tartotta. Az MH Logisztikai Központ (MH LK) parancsnoka A katonai logisztika időszerű kérdései, új kihívások című prezentációjában a gyakorlati munka legfontosabb előkészítő szegmenseként jellemezte a hasonló jellegű tudományos konferenciákat. „A jövő lehetőségeit kell kutatnunk folyamatosan, a hatékonyság, biztonság, gazdaságosság jegyében. Ezért fontos, hogy minden évben összegyűljünk, és megvitassuk a jelen állapotát" – mondta Baráth tábornok.

1596023806

Az MH LK parancsnoka hangsúlyozta: a logisztikai szakterület aktuális kihívásait a katona- és védelempolitika új irányai szabják. Példaként említette a migrációs helyzetet, amelynek megoldásába a Magyar Honvédség logisztikai területének gyakorlatilag minden része bekapcsolódott. Mint mondta, a varsói NATO-csúcson új irányvonalak, új elgondolások és új fogalmak jelentek meg, amelyek jelentősen átírják a közeljövőben a katonai logisztika feladatrendszerét. „Óriási feladatok állnak előttünk. Meg kell felelnünk a honvédelmi szakpolitikai program kihívásainak, át kell gondolnunk a szerkezeti struktúrát, új képességeket kell kialakítanunk. Ezért a mai konferencia végén nem lezárunk valamit, éppen ellenkezőleg: elkezdünk építkezni" – zárta beszédét Baráth István dandártábornok.

1596023807

A szimpóziumon a résztvevők több helyszínen, öt szekcióra bontva kísérhették figyelemmel az előadásokat a haditechnika, a műveleti logisztika, a haditechnika története, a hadtáp és katonai gazdálkodás, valamint a katonai közlekedés témakörökben.

1596023807

Fotó: Dévényi Veronika