Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új kezekben a szolnoki felkészítés

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. november 29. 11:36

A jegyzőkönyvek aláírásával a szolnoki MH Béketámogató Kiképző Központ (MH BTKK) november 25-én az az MH Összhaderőnemi Parancsnokságtól (MH ÖHP) az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság (MH HFKP) szolgálati alárendeltségébe került.

1596023804

Minden alakulat életében meghatározó pillanat, amikor jogállása megváltozik – mondta a rendezvényen Huszár János vezérőrnagy, az MH ÖHP parancsnoka, aki felidézte: az MH BTKK – küldetését tekintve – felelős a nemzetközi szervezetek és nem állandó katonai szövetségek által szervezett és vezetett béketámogató műveletekben résztvevő magyar fegyveres katonai kontingensek, törzstisztek és altisztek, valamint katonai megfigyelők kiképzéséért és felkészítéséért.

A központ 50 nemzetközi felkészítése közül Huszár tábornok kiemelte a Nemzetközi Katonai Megfigyelő Tanfolyamot, amelyet a közelmúltban immár a 32. alkalommal szerveztek meg.

1596023804

Az elmúlt 10 évben végrehajtott rendezvények jól mutatják, hogy az MH Béketámogató Kiképző Központ – kis létszáma ellenére – a Magyar Honvédség egyik legfoglalkoztatottabb alakulata.
A nemzeti felkészítések egy része a jövő tisztjeinek képzését szolgálja. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hallgatóinak békeműveleti felkészítése ugyancsak feladatként jelentkezik a kiképző központ éves terveiben – tette hozzá a vezérőrnagy. 

„A központ óriási fejlődésen ment keresztül. A Magyar Honvédség egyedüli olyan katonai szervezete, amely – immár harmadik alkalommal – az ENSZ által akkreditált képzést szervezhet" – mondta Takács Attila dandártábornok, az MH HFKP parancsnoka. Hozzátette: az alakulat alaprendeltetése nem fog változni, ám várhatóan még több feladat hárul majd a kiképző állományra. Ezek között említette a tartalékos rendszer megújítását, valamint további, új kiképzési formákat.

1596023805

Peszeki Tamás alezredes, az MH BTKK megbízott parancsnoka megköszönte az MH ÖHP támogatását és azt az együttműködést, amit az elmúlt években nyújtottak az alakulat számára. „Az együttműködés természetesen továbbra is megmarad, hiszen a kiképzéseink és felkészítéseink jó részét továbbra is az MH Összhaderőnemi Parancsnokság alárendeltségébe tartozók érdekében hajtjuk végre"
– mondta, majd biztosította az új elöljárót arról, hogy a központnál folyó felkészítések, kiképzési rendezvények továbbra is a legmagasabb színvonalúak lesznek, amelynek eredményeképpen a legjobban felkészített katonák térnek vissza alakulataikhoz.

1596023805