Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új lehetőségek a modern felkészítés, kiképzés terén

Szöveg: honvedelem.hu |  2012. november 10. 12:06

A Honvéd Vezérkar főnöke, dr. Benkő Tibor vezérezredes meghívására november 6-8. között Magyarországra látogatott Joe Camacho, a JS Joint and Coalition Warfighting, Joint Knowledge Online (JKO)-program menedzser-igazgatója. Az amerikai JKO-programhoz való magyar csatlakozás fontos lépés lehet a 21. századi katona modern felkészítése és kiképzése terén.

A látogatás célja az volt, hogy betekintést adjon a JKO-programalkalmazási lehetőségeiről, megismertesse a hallgatóságot a JKO-program struktúrájával a programhoz való csatlakozás hozzáférés feltételrendszerével, követelményeivel, és ennek megfelelően adjon ismereteket arra, hogy a program milyen keretek között alkalmazható a Magyar Honvédségben, illetve a honvédelmi képzésben, oktatásban.

1595944513

Joe Camachót Szabó László dandártábornok, a Honvéd Vezérkar Kiképzési Csoportfőnökség csoportfőnöke fogadta a Honvédelmi Minisztérium Balaton utcai épületében november 7-én. A JKO-program menedzser-igazgatójának tájékoztatóján megjelentek a Honvéd Vezérkar Csoportfőnökségeinek, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság kiképzési főnökségeinek, valamint az MH Vezetési és Doktrinális Központ képviselői. Az ismertetőn elhangzott: a JKO-program olyan adatbázissal rendelkezik, amely biztosítja a program részvevőinek a műveleti területek jobb megismerését, a törzsmunkára történő felkészülést. A JKO-program webes felülete háromszintű, (PUBLIC, CLASSIFIED, UNCLASSIFIED). A JKO-oldalra ennek megfelelően különböző jogosultsággal lehet bejelentkezni és ezeket a programokat elérni, azok tartalmát megismerni. A program virtuális képzést is biztosít az alkalmazóknak. A programot egyébként már a környező országok (Lengyelország, Románia) hadseregei is használják.

1595944513

Joe Camachót november 8-án a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen dr. habil. Nemeslaki András egyetemi docens, tudományos és nemzetközi rektorhelyettes fogadta. A JKO-program menedzser-igazgatója az előző naphoz hasonló tájékoztatót tartott, ezúttal az intézmény vezetőinek, vezető oktatóinak.

A JKO-programhoz való magyar csatlakozás fontos lépés lehet a 21. századi katona modern felkészítése és kiképzése terén.

Fotók: Krasznai-Nehrebeczky Mária