Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új utakon a logisztikusok

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. november 21. 9:17

A katonai logisztika időszerű kérdései címet kapta a logisztikusok fegyvernemi napjához kötődő, immár hagyományos szakmai konferencia. Az idei rendezvény célja a Magyar Honvédség logisztikai rendszerében lezajlott változások bemutatása volt, illetve az átalakítások lehetséges irányainak tudományos értékű áttekintése külföldi példákkal szemléltetve.

1595963187

Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka

Megnyitóbeszédében Baráth István dandártábornok, az MH Logisztikai Központ parancsnoka kiemelte: a közelmúltban ismét mérföldkőhöz érkeztünk, hiszen 2013 júniusában jött létre a konferenciának otthont adó Logisztikai Központ.

A rendezvény első blokkjában osztrák, cseh és német meghívott vendégek mutatták be országuk hadserege, illetve ezen belül is a katonai logisztikai rendszerek változásait, azok irányait. A három külföldi példa alapján megállapítható volt, hogy országonként más a kiindulási alap, mások a lehetőségek, ugyanakkor az elképzelések számos ponton hasonlóságot mutatnak. A változásokat alapvetően két tényező generálja. Az egyik a gazdasági válságból eredő költségcsökkentési kényszer, a másik a megváltozott biztonsági környezet és feladatrendszer indukálta változások. A válasz mindkettőre a szervezet átalakítása.

1595963188

Dieter Jocham mk. dandártábornok, az osztrák BundesHeer Logisztikai Iskola
parancsnoka

A megváltozott biztonsági környezet miatt előtérbe kerülnek a szövetségi kötelékben végrehajtandó missziós műveletek, amelyek telepíthető, interoperábilis képességeket igényelnek, nem csak a harcoló, hanem a logisztikai képességek oldaláról. A logisztikai képességek is koncentrálódnak, egységes irányítás alá kerülnek, hogy a képességeket hatékonyabban lehessen a harcoló erők támogatására alkalmazni. Előtérbe kerülnek a többnemzeti összefogással kialakítható képességek, amelyek segítségével növelhető az interoperabilitás és csökkenthetőek az egyes nemzetek logisztikai lábnyomai a műveletekben. Mindemellett – ahogy a meghívott nemzetek képviselői elmondták – a nemzetek kiemelt figyelmet fordítanak a meglévő képességeik megőrzésére, hatékonyabb szervezetre történő átalakítására.

A második blokkban a Magyar Honvédség logisztikai rendszerének idei évi átalakításáról volt szó. Bemutatkozott a HM Közgazdasági és Pénzügyi Hivatal és a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal elemeinek összevonásával felállított HM Védelemgazdasági Hivatal, illetve a HVK Logisztikai Csoportfőnökség ismertette a katonai logisztika rendszerének átalakításával kialakult struktúrát, felelősségi területeket és hatásköröket. A rendezvény megmutatta, hogy szükség van az ilyen konferenciákra, az együttgondolkodásra, hogy a vélemények közelebb kerüljenek egymáshoz.

1595963188

Osztrák, cseh és német vendégek is érkeztek a konferenciára

Fotó: Galovtsik Gábor