Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Új utakon a tapasztalat-feldolgozás

Szöveg: MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság Tapasztalat-feldolgozó Osztály |  2018. május 3. 15:51

A NATO Szövetséges Műveleti Parancsnokság és a Szövetséges Transzformációs Parancsnokság 2018 februárjában kiadta a NATO új tapasztalat-feldolgozó direktíváját, amely a 2013 óta érvényben lévő szakmai szabályzót váltja fel. A direktíva rendeltetése, hogy iránymutatást adjon a NATO irányelvek betartásához.

1599186412
Napjainkra jellemző, hogy az élet minden területén felgyorsulnak az átalakítási folyamatok, így folyamatosan nő az igény a szövetségen belüli tapasztalatok gyors feldolgozására is. A most bevezetett új direktíva az aktualitásokra reagálva határoz meg sarokpontokat, amelyekkel sikeresebb szakmai tevékenység végezhető. Kiemeli a különböző szintű parancsnokok, vezetők kulcsfontosságú helyét, szerepét és felelősségét, hiszen egyértelmű parancsnoki szándék és követelmények, számonkérés nélkül nem lehet hatékony és eredményes a tapasztalat-feldolgozás. A NATO a célirányosságra helyezi a hangsúlyt, az előre tervezetten gyűjtött tapasztalatokra, amelyekhez a parancsnoknak, a vezetőnek kell meghatároznia a fő területeket és prioritásokat.

Az új direktíva a tapasztalat-feldolgozó képesség egyik pilléreként nagy hangsúlyt és figyelmet szentel a személyi állomány rendszeres képzésére. A tapasztalatok kölcsönös kicserélése egyetlen eszközeként a NATO tapasztalat-feldolgozó portált tekinti. A nemzeteket arra biztatja, hogy a NATO-val megegyező, azzal kompatibilis, interoperábilis képességet fejlesszenek ki és tartsanak fenn, adatbázisaik pedig legyenek alkalmasak a NATO portállal történő tapasztalatcserére. Mindez kiemelt hangsúlyt kapott a március 19-23. között, a NATO Joint Analysis and Lessons Learned Centre (NATO JALLC) szervezésében Portugáliában rendezett NATO tapasztalat-feldolgozó konferencián is. A direktíva másik újítása a szakterület hatékonysága és eredményessége objektív megítélését elősegítő értékelési mutatók bevezetése.

Az új direktíva természetesen hatást gyakorol nemzeti szabályzóinkra is, amelyek eddig is harmonizáltak a NATO-éval. A Magyar Honvédségnek is kiemelt figyelmet kell fordítania az állomány szakirányú képzésére, a parancsnokok szerepének erősítésére, az eredmények NATO-val történő megosztására és a szövetség által szerzett tapasztalatok nemzeti hasznosítására.

1599186412
Fotó: archív / NATO JALLC honlap