Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb két H145M helikopter érkezett

Szöveg: Snoj Péter | Fotó: a szerző |  2020. július 20. 19:04

Kilencre emelkedett a magyar felségjelzésű Airbus H145M típusú helikopterek száma. Július 20-án kora délután újabb két forgószárnyas érkezett a németországi gyárból.

1596082819

Már-már ismerős folyamat zajlott le az MH 86. Szolnok Helikopter Bázison. Nyugat felől két rendkívül halk és kecses mozgású helikopter érkezett, amelyek személyzetét többek között dr. Koller József dandártábornok, bázisparancsnok és helyettese, dr. Bali Tamás ezredes köszöntötte. A két helikopter a nyolcadik és kilencedik Airbus H145M típusú forgószárnyas abból az összesen húszból, amelyeket a Magyar Honvédség a Honvédelmi Minisztérium Honvédelmi és Haderőfejlesztési Programja keretében vásárolt. „Nagyon szépen épül a flotta, ezt az évet pedig még további öt helikopterrel fogjuk zárni, amelyek október és november folyamán érkeznek, így tizennégy Airbus H145M helikopterünk lesz itt az év végéig" – összegezte dr. Bali Tamás ezredes.

1596082821

Habár mind a húsz forgószárnyas alapja ugyanaz a szállítóhelikopter, átépíthetőségüknél fogva különböző feladatorientált típusokkal gazdagodik a Magyar Honvédség. Ezek közül kiemelendő a fegyverekkel felszerelhető harci változat, a kutató-mentő változat és a speciális szállító verzió. A most érkezett H145M-ek érdekessége a megfigyelőrendszerükben rejlik. Mint megtudtuk, szenzorrendszereikkel nagyon jó, Ultra HD minőségű felvételeket tudnak készíteni nagyon nagy távolságokra éjjel és nappal egyaránt.

Dr. Bali Tamás ezredes kiemelte, hogy a típus különlegessége leginkább két képességben rejlik, az egyik a felderítőrendszer. Mint fogalmazott, a felderítő információk gyűjtése és továbbítása a mai hadviselésben kiemelt fontosságú, amelyben ez a helikopter meghatározóan komoly képességet vonultat fel. A másik pedig a kutató-mentő képesség, hiszen kis méreténél és kis súlyánál fogva a H145M olyan területeken is képes mentőfeladatok ellátására, ahol más típusok nem.

GALÉRIA