Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újabb kordokumentummal gazdagodott az Országos Levéltár

Szöveg: Tamás Tibor |  2012. október 9. 10:36

Átadták és bemutatták a 64. honvédzászlóalj 1849-es parancskönyvét a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltárában (MNL OL) október 7-én, hétfőn. A becses történelmi ereklyének is számító kordokumentum megtekinthető közkinccsé és kutatható okmánnyá vált.

„Rendkívül értékes leletről van szó" – mondta el az átadás alkalmával dr. Mikó Zsuzsanna levéltáros, történész, az MNL OL főigazgatója, illetve dr. Hermann Róbert, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum tudományos parancsnokhelyettese –, hiszen az 1848–49-es forradalom és szabadságharc több mint 160 zászlóaljának parancskönyvei közül csupán néhány maradt fenn, azok sem teljes körűek.

1595942783

Jelenleg hat zászlóaljszintű és három századszintű parancskönyvet ismerünk. A legtöbb ilyen okmány a komáromi várőrségben szolgáló zászlóaljaktól maradt fenn. Ezek sorába tartozik a komáromi 64. zászlóalj most bemutatott parancskönyve.

Ebből a komáromi erődrendszer parancsnokai, egyben katonai kiválóságok – Majthényi István, Török Ignác, Lenkey János, Guyon Richárd s végül Klapka György – parancsait ismerhetjük meg, s árnyaltabb képet kaphatunk Komárom hősi harcáról, hiszen eleddig kevés – a vár körülzárolása, majd a várfeladás miatt megsemmisített –  katonai kézirat, dokumentum örökítette meg az akkori történéseket.

Ily módon a parancskönyv még inkább nélkülözhetetlen forrás, hiszen megtudhatjuk belőle a várvédő állomány létszámát, összetételét (például e zászlóaljban több szlovák küzdött, mint az összes velünk szemben, Habsburg-oldalon harcoló szlovák). Ugyanakkor képet kapunk a – meglehetősen vegyes – fegyverzetről, a kiemelt illetményről. De még olyan körülményekről is, hogy csak feltűzött szuronnyal, állig begombolkozva lehetett a várutcákon járni, vagy épp a férj nélküli hölgyeket távol kellett tartani a katonák környékétől.

A korabeli katonaéletmód érdekes momentumai mellett módfelett értékessé teszi a parancskönyvet az, hogy megtalálhatók benne az említett várparancsnokok, a vértanúvá vált Lenkey és Török parancsai, Görgey rendelete, Kossuth komáromi körlevele, Guyonhoz és Puky Miklós kormánybiztoshoz intézett utasításai. Adatokat tartalmaz az okmány a csallóközi csatákról, a galgóci, hetényi kitörési kísérletekről is.

1595942783

A parancskönyvet, a történeti keretet s a gyűjteménygyarapító levéltárat mint a magyar hivatalos és magán-írásbeliség legértékesebb dokumentumainak egyik kiemelten fontos őrzőhelyét Hermann Róbert, valamint Pelyach István szegedi történész és Németh György levéltári főosztályvezető-helyettes mutatták be, egyszersmind érzékeltetvén azt is, hogy mennyire méltó őrzőhelyre került a 64. – komáromi – zászlóalj 1849-es parancskönyve.

Dr. Mikó Zsuzsanna, illetve dr. Szentpétery Kálmán, a Szerencsejáték Zrt. elnök-vezérigazgatója hangsúlyozták az 1848–49-es szabadságharc dokumentumai felkutatásának s minél teljesebb összegyűjtésének fontosságát.

Fotó: A szerző felvételei