Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újévi receptek a katonaszakácsoktól

Szöveg: honvedelem.hu |  2016. január 1. 12:19

Az elmúlt években hagyománnyá vált, hogy újévi receptekkel kedveskednek a honvedelem.hu olvasóinak a katonaszakácsok. Ezúttal az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Regiment Éttermének szakácsai állították össze az újévi menüt.

Újévi céklaleves buggyantott tojással

1596006606

Hozzávalók (4 főre):

  • 4 db közepes cékla (kb 600 g),
  • 1/3 póréhagyma,
  • 1 db kicsi alma,
  • 1 db kicsi krumpli,
  • 50 g vaj,
  • 3-4 babérlevél,
  • só,
  • bors,
  • 1 l zöldségalaplé.

Elkészítés:

Zöldség alaplé:
Hasonlóan készítjük mint a húslevest, csak hús vagy csont nélkül.
A megmosott, megtisztított céklát, krumplit és almát kockázzuk fel. Olvasszuk fel a vajat, dobjuk rá, és dinszteljük meg a póréhagymát, keverjük hozzá a kockára vágott zöldséget és az almát.
Fűszerezzük meg, majd pároljuk őket, míg össze nem érnek kicsit az ízek. Öntsük fel az alaplével és közepes hőfokon, lefedve főzzük addig, míg a cékla teljesen meg nem puhul. Botmixerrel turmixoljuk össze a levest. Ízlés szerint adhatunk hozzá citromlét, vagy borecetet, ez ugyanis kiemeli az ízeket.


Buggyantott tojás:

  • 1 db tojás,
  • 1 csipetnyi só,
  • 1 evőkanálnyi ecet
    ,
  • 1 liter víz,
  • ecet,
  • só.

A vizet, az ecetet és a sót forraljuk fel. Egy merőkanál segítségére lesz szükség. A tökéletes, kívül kellemesen rugalmas, belül folyékony állag eléréséhez fontos, hogy a megfelelő pillanatban engedjük a tojást a vízbe. A víz forralása után zárjuk le a vizet úgy hogy gyöngyözzön. ekkor rakjuk bele a merőkanalat a vízbe és helyezzük bele az előre megtört tojást, várjunk kb 2-3 percet, és akkor kivehetjük a vízből.
Frissen érdemes elfogyasztani!



Kocsonya

1596006606

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm kocsonyahús, 
  • 1 darab csülök,
  • 1,5 fej fokhagyma,
  • 1 fej vöröshagyma,
  • 1 szál sárgarépa,
  • só,
  • egész bors ízlés szerint. 

Elkészítés:

A kocsonyahúst és a csülköt alaposan megtisztítom és hideg vízben felrakom főni. Ha felforrt lehabozom és belerakom a fokhagymát, vöröshagymát, a sárgarépát, az egész borsot és ízesítem sóval. Így hagyom főni, – de csak akkora lángon, hogy gyöngyözve forrjon – 7-8 órán keresztül. Ekkor csinálok egy dermedés próbát valamint megkóstolom. Ha minden sikerült a csülköt kiveszem, kicsontozom és darabolom. (A szakács megjegyzése: „én személy szerint a körmöt és egyéb kocsonyahús alapot nem szeretem, így csak a csülökhúst és néhány karika sárgarépát teszek a tányérokba és arra szűröm rá a levet.") Természetesen aki mindent szeret az helyezze bele a húsokat a tányérba tegyen bele néhány karikát a főtt répából és arra szűrje rá a levet! Amikor kész vannak a tányérok megszórom pirospaprikával és amíg kihűl hideg helyre teszem, majd egy éjszakán keresztül a hűtőben kidermesztem!


Jó étvágyat kívánunk!