Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra itthon…

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2015. július 1. 9:06

Afganisztáni, balkáni, és szomáliai missziókban szolgáló katonákat fogadtak vissza ünnepélyes körülmények között az MH Összhaderőnemi Parancsnokságon, június 30-án. Huszár János vezérőrnagy, az MH ÖHP törzsfőnöke szerint a katonák kiváló helytállásának bizonyítéka különleges elismerések mellett, a helyiek nyíltan hangoztatott pozitív véleménye.

Utóbbi megállapítás különösen igaz a Balkánra, ahol – mint ahogyan Huszár János vezérőrnagy fogalmazott – a magyar katonák „következetesen és részrehajlás nélkül állnak helyt" hosszú évek óta.

1595996723

„Még élénken élnek bennünk a ’90-es években történtek. A Balkán hamuja alatt még mindig izzik a parázs, és szomszédos országként különösen nagy felelősségünk van a térségben. Katonáink gondoskodnak arról, hogy egyik fél se élvezzen jogtalan előnyöket" – fogalmazott a törzsfőnök.

Az átalakult afganisztáni misszióban szolgáló katonák közül Simon Zsolt őrnagy, az MH 86. Szolnok Helikopterbázis, Repülő-felkészítési Főnökség, főnök helyettese (képünkön lenn) szolgálatáért „a 2015 első negyedévének mentora" elnevezésű elismerésben részesült. Ez, mint mondja, azért is nagy szó, mivel ehhez a különleges díjhoz mind a maga a magyar mentorcsoport, mind pedig a külföldi állomány egybehangzó elismerő véleménye is kellett.

1595996723

„Egy részről benne van ebben természetesen az afgán pilótákkal folytatott munka. Másfelől pedig egy másik repülőtéren egy új, 12-14 fős nemzetközi csoportot is fel kellett készítenünk. A díj az egész csapat érdeme" – válaszolta kérdésünkre az őrnagy.

Hozzátette, hogy a fiatalabb afgán pilóták már Csehországban, illetve Amerikában végezték el a helikoptervezető-kiképzést, tehát jól beszélnek angolul, és az eljárásokat is jórészt ismerik.

1595996723

„Az idősebb állomány pedig értelemszerűen nagyon sok repült órával rendelkezik már az adott típuson, sok tapasztalattal rendelkeznek, nyitottak. Főleg a bizonyos feladatok végrehajtásánál az általunk alkalmazott eljárásokat kellett nekik megtanítani" – fogalmazott a mentorcsoport vezetője.

A rendezvényen Huszár János vezérőrnagy elismeréseket adott át a külszolgálaton elsőrangú teljesítményt nyújtó katonáknak. Köztük volt Korcsák Tibor alezredes is, az MH ÖHP tapasztalat-feldolgozó blokkjának vezetője, aki az afgán készenléti rendőrség egyik dandárjának vezető tanácsadójaként dolgozott.

1595996724

„A tanácsadás minden esetben adatokból indul ki, amelyek azt vizsgálják, hogy az adott fél a szükséges feladatokat milyen módon végzi el. A kinyert adatokból készítettem megfelelő adatbázist, és ezek alapján tudtunk hiteles elemzést végezni, amely segítette aztán a tanácsadó munkánkat" – avatott be minket a tanácsadás munkamódszerébe az alezredes.

Az MH ÖHP törzsfőnöke köszönetet mondott a hozzátartozók támogatásáért is, amely szerinte annak ellenére „sem maradhat el", hogy az itthon maradóknak legalább ugyanolyan „nehéz döntésekkel kell szembesülniük egyedül", mint a külföldi műveleti területen szolgálatot teljesítőknek.

Fotó: a szerző felvételei