Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Újra kezdődik a véres szinjáték

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 12. 18:41

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

Az oroszok körülzárták Przemyslt – írja a Népszava. Az oroszok újra a hatalmukba kerítették a várost és körbezárták azt. „Az a véres színjáték, amely csak néhány hét előtt fejeződött be az oroszok rettentő vereségével, most talán újból megkezdődik. Hogy ez a második ostrom hogyan végződik majd, egyelőre beláthatatlan."


„Fejvesztett meneküléssé változott a szerbek visszavonulása Valjevó irányában. A mai hivatalos jelentés arról ad számot, hogy a szerbek üldözését az egész vonalon sikerrel folytatjuk, újra sok foglyot ejtettünk és rengeteg hadianyagot zsákmányoltunk. A szerbek az üldözést utóvédjeikkel próbálták fedezni, melyek előre elkészített hadállásokban ásták be magukat. Rohamos előrenyomulásunkat azonban nem képesek többé megakasztani"
– írja a Pesti Hírlap.

„A Szabács-Ljesnica-i vonal lábán az elkeseredett harcok a tegnapi napon is éjszakáig folytak, miközben az ellenségnek egyes erősen elsáncolt hadállásait rohammal bevettük" – írja a Pesti Napló. A lap hozzáteszi, hogy a győzelmes csapatok továbbnyomulnak kelet felé. „Itt is szívós harcok fejlődtek ki az ellenség utóvédjeivel, amelyeket rövid időn belül mind visszavetettük."

A Pesti Naplóból az is kiderül, hogy Orosz-Lengyelországban Koninnál a német lovasság egy orosz zászlóaljat szétugrasztott. Ötszáz embert foglyul ejtettek és nyolc gépfegyvert zsákmányoltak.


(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595982360
Címkéklapszemle