Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ülésezett a HNYP küldöttközgyűlése

Szöveg: Draveczki-Ury Ádám |  2017. december 4. 14:42

Küldöttközgyűlést tartott december 4-én, Budapesten a Honvéd Nyugdíjpénztár. Az ülésen a küldöttek döntöttek az alapszabály módosításáról, és további fontos döntéseket is hoztak.

1596042041

Idei második küldöttközgyűlését tartotta a Honvéd Nyugdíjpénztár hétfőn délelőtt. Az ülésen – amelyen részt vett Sulyok János, a Honvédelmi Minisztérium védelemgazdaságért felelős helyettes államtitkára is – Fodor Lajos nyugállományú vezérezredes köszöntötte a küldötteket. A pénztár elnöke napirend előtt kiemelte: dr. Simicskó István honvédelmi miniszter az érdekképviseleti szervekkel történő bérmegállapodás keretében döntött a pénztártagok utáni munkáltatói hozzájárulás mértékének közel 10 százalékos, 4300 forintról 4700 forintra történő emeléséről.

1596042041

A rendezvényen a küldöttek elfogadták az alapszabályra és a befektetési politikára vonatkozó módosításokat, elfogadták a jövő évre vonatkozó pénzügyi tervet és megismerkedtek az új, bankkártyás fizetési rendszerrel. Az alapszabály a módosítások értelmében kiegészült egy új melléklettel, egy egységes szerkezetű választási szabályzattal: mindez azért kiemelten fontos, mert 2018 tavaszán küldött- és pótküldött-választás lesz a pénztárban. Minderről a pénztár ügyvezető igazgatója, Póda Jenő adott részletes tájékoztatást a megjelenteknek.
Megváltoztatták a küldöttek a tagok által fizetendő, a pénztár működésére fordított hozzájárulás mértékét is. Eszerint – mintegy pénztári rezsicsökkentés keretében – tovább csökkent az elvonás mértéke, és a tagok számára előnyösebb lett a sávhatárokra bontás is. A tavaly 6 százalékos, idén 5 százalékos sáv bontva 4 és 3 százalékosra mérséklődik, továbbá a díjmentes befizetés határa 350 ezer forintról 300 ezer forintra csökken.

1596042041

Változatlan maradt a pénztárban az egységes éves tagdíj megállapításának módja (a tárgyév első napján érvényes minimálbér 60 százaléka, amely akár egy összegben vagy rugalmasan, tizenkét havi részletben is megfizethető). Ennek következtében viszont – a minimálbér emelkedésével párhuzamosan és annak arányában – emelkedik a fizetendő összeg.
A tagok meghallgatták az ellenőrző bizottság, a könyvvizsgáló és az aktuárius – biztosításmatematikai elemző – jelentését is, majd elfogadták a Ballainé Krikker Zsuzsanna gazdasági igazgatóhelyettes előadásából megismert jövő évi pénzügyi tervet. A küldöttek üdvözölték a kiemelkedően jó hozamokat, a tagok működési tartalékhoz történő hozzájárulásának jelentős csökkenését, valamint a Honvédelmi Minisztérium havi 4700 forintos összegre növekedett, öngondoskodást ösztönző tagi támogatását.

1596042041

Fotó: Tóth László