Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Üléseztek a katonai légiforgalmi irányítók

Szöveg: Bagi László százados |  2018. április 6. 8:20

A Honvédelmi Minisztérium Állami Légügyi Főosztály szervezésében április 5-én rendezték meg a katonai légiforgalmi szolgálatok fejlesztésére létrehozott MANS (Military Air Navigation Services) program irányító szakcsoportjának idei ülését.

1599184700
A szakmai rendezvényen a Honvédelmi Minisztérium, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság, az alárendelt repülőalakulatok, valamint a Nemzeti Közszolgálati Egyetem katonai légiforgalom-szervezésben érintett vezetői, szakértői vettek részt.

Az ülésen – amit Halászné dr. Tóth Alexandra ezredes, a HM Állami Légügyi Főosztály vezetője vezetett le – kiemelt témaként szerepeltek a katonai légiforgalmi irányítók képzésével, pályántartásával, a folyamatban lévő fejlesztésekkel, valamint a légiforgalmi adatok minőségével összefüggő aktuális kérdések. Elhangzott, hogy a légiforgalom folyamatos növekedése a szakterületet mind technológiai, mind pedig a humán erőforrással kapcsolatos kihívások elé állítja, így számos területen a rugalmas, a 21. század követelményeinek megfelelő katonai légiforgalom-szervezés kialakítása a cél. Ennek érdekében a megbeszélés résztvevői megállapodtak abban, hogy a jövőben fontos feladatként fogják kezelni a katonai légiforgalmi tájékoztatási rendszer modernizációját, javaslatot tesznek a légiforgalmi irányító képzési formák további bővítésére, valamint megvizsgálják a szakállomány többletteljesítményével összefüggő kompenzációs lehetőségeket is.

Paulov Attila őrnagy, a HM Állami Légügyi Főosztály Légügyi Projekt Koordinációs Osztály megbízott vezetője hangsúlyozta: 2018-tól a honvédelmi tárca a korábbi évekhez képest több területen is együtt fog működni a polgári-katonai integrált szervezetként működő HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.-vel. Az együttműködésnek köszönhetően új, műholdas megközelítési eljárásokat dolgoznak ki a katonai repülőtereken, valamint az év második felétől megkezdődhet a távoli toronyirányítási rendszerek telepítése és tesztelése az MH Pápa Bázisrepülőtéren. Utóbbi projekt iránt a NATO tagállamai is komolyan érdeklődnek. 

1599184700
A megbeszélés zárásaként elhangzott: a polgári légiirányítókkal való együttműködés következő állomásaként április 10-11-én polgári-katonai ATM-szakmai napot rendeznek Balatonakarattyán, az MH Rekreációs, Kiképzési és Konferencia Központban. A rendezvényen a Magyar Honvédség, valamint a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. légiforgalom-szervezésben érintett vezetői és szakértői vesznek részt.