Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Uniós projekt a hatékonyabb tervezésért

Szöveg: Kovács Dániel |  2013. február 20. 18:03

Civil oktatók bevonásával teszi hatékonyabbá a tervező állomány munkáját a Honvédelmi Minisztérium képviseletében a Tervezési és Koordinációs Főosztály. Az Európai Unió által finanszírozott program képzést nyújt a katonáknak, melynek során a felnőttképzők bemutatják a civil szférában bizonyítottan hatékony stratégiákat.

1595949631

A „Hatásvizsgálatok és a kormányzati stratégiai irányítás rendszere egyes ágazati dokumentumainak elkészítése, valamint alkalmazási gyakorlatának támogatása a Honvédelmi Minisztériumban" nevet viselő – ÁROP-1.1.19-2012-2012-0001 kódjelű – kétnapos program a Stefánia Palotában zajlik. A február 20-i első napon 115 résztvevő bővítheti tudását az elhangzó előadásokon.

Értékes munkaórák, és rengeteg energia spórolható meg a módszerek hatékonyabbá tételével, így mind a Magyar Honvédség, mind a Honvédelmi Minisztérium dolgozói számára kiemelten fontos ez a program, amelynek hivatalos képviselője dr. Dankó István, a tárca közigazgatási államtitkára.

A katonai és a civil szféra mindig is hatással volt egymásra, most a vállalati szektorban már évtizedek óta alkalmazott, jól bevált módszerekkel szeretnénk katonáinkat megismertetni – ismertette a célt Sándor András alezredes a megnyitóbeszédében.

1595949631

Az 1. számú alprojekt vezetője kifejtette: hosszútávon fenntartható módszerek kialakítására van szükség, hogy ezek a tervek mindenki számára értékes információ-forrássá válhassanak. Hangsúlyozta: az éves, illetve az intézményi munkatervek elkészítése során törekedni kell a „kritikus pontok" meghatározására, a maximális hatékonyságra, valamint arra, hogy megfeleljenek a kormányrendeletben meghatározottaknak.

Az első napon olyan értékes ismeretekkel bővült a résztvevők tudása, mint például a versenyszférában tevékenykedők által régóta jól ismert PDCA-elv, másnéven Deming-ciklus, amely a folyamatos fejlesztés alapmodellje. A rövidítés a négy angol szó (plan – tervezés, do – megvalósítás, check – ellenőrzés, act – intézkedés) kezdőbetűiből áll és a problémamegoldó gondolkodás alapja.

1595949631


Fotó: Tóth László