Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepel a Hadtörténeti Intézet és Múzeum

Szöveg: Kovács Zoltán |  2013. november 18. 17:39

Ahogy ilyenkor már szokás, jó egészséget, hosszú életet, az ideihez hasonló tempóban, minőségben végzett munka sikerét és örömét kívánom, hogy közönségük, fiatalok és idősebbek egyaránt, ismeretekben és élményekben gazdagodjanak a Magyar Honvédség örökös dicsőségére szolgáló kincsesházban, a Hadtörténeti Múzeumban – mondta köszöntőjében Vargha Tamás, november 18-án, a 95 éve alapított HM HIM ünnepi állománygyűlésén.

1595963152

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára köszöntötte az állományt az ünnepi alkalomból

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum (HM HIM) születésnapja 1918. november 16-a, de az alapítás előzményei jóval korábbra, az 1867-es kiegyezés idejére vezethetők vissza. Természetes igényként merült fel, hogy az osztrák Heeresmuseum mintájára egy olyan magyar intézmény is létrejöjjön, amely a magyar hadi múlt emlékeit mutatja be a nagyközönségnek. Az első javaslatok szerint a múzeumnak mindenképpen valahová a város szívébe kellett volna kerülnie, hogy a látogatóközönség könnyen felkereshesse, minthogy azonban ilyen központi fekvésű, alkalmas épületet nem találtak, szóba került a várbeli, illetve a gellérthegyi elhelyezés is.

1926 őszén megkezdődött a múzeum számára immár véglegesen átadott Nándor laktanya átépítése. A múzeum a Vérmező felé néző nyugati szárnyat kapta, a kiállítóhelyiségeket a korábbi legénységi hálótermekből alakították át. A múzeumi gyűjtemények 1929 nyarán költözhettek be az épületbe.

1595963153

Ünnepi állománygyűlés a 95 éve alapított Hadtörténeti Intézet és Múzeum Márványtermében

A második világháborúban az épület részben összeomlott, állományának jelentős része menthetetlenül elpusztult, eltűnt. Hogy az újra kezdés után a magyar hadtörténet feldolgozása milyen magas szinten valósul meg, bizonyítja az 1998-ban elnyert nívódíj is.

Ahogy a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára államtitkár fogalmazott: „Csak azt mondhatom, munkájuk méltó a kelet és nyugat közé szorult, ezer éven át hadakozó magyarság hadtörténetéhez."

1595963153

Az államtitkár adja át Hende Csaba, Magyarország honvédelmi miniszterének elismerését Bánffyné Kalavszky Györgyi Asszony részére, a múzeumi szakanyag feldolgozása, nyilvántartása és gyarapítása terén huzamos időn át végzett áldozatos munkája elismeréséül

Fotó: a szerző felvételei