Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepeltek a Harminckettesek

Szöveg: Csorba Katalin főhadnagy |  2013. november 11. 11:48

Koszorúzással és emlékmű-avatással emlékeztek meg az elődök tetteiről az MH vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár 32. Nemzeti Honvéd Díszegység katonái és a meghívott vendégek az alegység csapatünnepén.

1595962823
Megemlékezés a Harminckettesek terén…

Az ünnepség a VIII. kerületi Harminckettesek terén kezdődött. Ünnepi beszédében Kulcsár Csaba alezredes, a Helyőrség-támogató Parancsnokság parancsnoka felelevenítette a 32. Gyalogezred jogelőd szervezeteinek történetét. Elhangzott: Mária Terézia királynővé koronázásának napján, 1741. október 30-án adott parancsot gróf Ghymesi Forgách Ignác alezredesnek a katonai szervezet felállítására, amely 1769-ben kapta meg a 32. hadrendi számot. „Az ezrednél szolgálni a hivatásos és sorkatonai státusz legméltóbb szolgálata volt a Magyar Honvédség történetében" – emelte ki Kulcsár alezredes, és az alegység jelenkori történetének alakulására rávilágítva egyértelművé tette, hogy a koronaőröket, palotaőröket és díszelgő katonákat magában foglaló 32. Nemzeti Honvéd Díszegységnél szolgálni ma is rendkívül megtisztelő.

1595962823
…és a Petőfi Sándor laktanyában

A 32. Gyalogezred 1933-ban felavatott emlékművénél katonai tiszteletadás mellett Kun Szabó István dandártábornok, az MH BHD parancsnoka, Sánta Péterné, a VIII. kerület alpolgármestere, valamint a Harminckettes Baráti Kör képviselői helyeztek el koszorút, és Jákob János dandártábornok, protestáns tábori lelkész mondott áldást.

A rendezvény a Petőfi Sándor laktanyában folytatódott, ahol átadták a Harminckettesek emlékművét. A kő alapzaton elhelyezett borovi fenyő emléktáblákon a 32. Gyalogezred részvételével lezajlott csaták helyszínei és időpontjai olvashatók.

1595962823
„A 32-es nem csupán a dicső történelmet jelenti…"

Az emlékmű átadása alkalmából Ócsai Géza alezredes, a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység törzsfőnöke hangsúlyozta:  „A 32-es nem csupán a dicső történelmet jelenti, hanem élő, tenni akaró és tudó férfiakat és nőket, egyszóval egy mai napig létező katonai szervezetet."  Kitért arra is, hogy   az alegység katonái ma is megvívják a maguk csatáit, s a hazai feladataik ellátása mellett jelen vannak korunk műveleti területein: a Balkánon, Irakban, Afganisztánban és a világ számos pontján az ENSZ békeműveleteiben szolgálva. „Ez a tevékenységrendszer hatalmas felelősség. Felelősség az elődök irányában, hiszen az a dicső örökség, amit ők hagyományoztak ránk, a jelenkor harmincketteseire sem kisebb terhet ró, mint megőrizni a jelen és jövő nemzedékek számra ezt a szellemiséget… hogy ők is feszülő mellkassal mondhassák: 32-es baka vagyok!" – fogalmazott.

A beszédet koszorúzás követte, majd Jákob János dandártábornok mondott áldást. 

1595962823
Az emléktáblán a 32-esek részvételével lezajlott csaták helyszínei és időpontjai olvashatók


Fotó: Szabó Lajos zászlós