Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi állománygyűlés a magyar tartalékosok napján

Szöveg: Bencsik Mónika hadnagy |  2016. október 9. 14:36

A magyar tartalékosok napja alkalmából szervezett ünnepséget az MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság (MH KIKNYP) október 7-én, pénteken.

1596021088

Közel ötven önkéntes tartalékos katona vett részt a magyar tartalékosok napja alkalmából szervezett ünnepi állománygyűlésen, amelyet Vanyur Tibor ezredes nyitott meg. Az MH KIKNYP parancsnoka köszöntőbeszédében hangsúlyozta: az évek során mind létszámban, mind pedig képességekben komolyan fejlődött a Magyar Honvédség Önkéntes Tartalékos Rendszere. A tartalékosok számos feladatban részt vettek, elég csak a 2013-as dunai árvízre gondolni; bevethetők a gyakorlatokon, a katonai szervezetek mindennapi munkájában, vagy katasztrófavédelmi feladatokban.

Vanyur ezredes kiemelte: az új, területi alapon nyugvó elgondolás további fejlődéseket hozhat a rendszerbe.

1596021088

Dr. Süli Attila őrnagy, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Hadtörténeti Kutató Osztályának munkatársa az önkéntes tartalékos rendszer történeti gyökereiről beszélt. Mint elmondta: egy korábbi disszertáció kapcsán kiderült, hogy egészen az 1848-49-es szabadságharcig nyúlnak vissza a tartalékos haderő gyökerei, ahol a székely határvédő zászlóaljak katonái teljesítettek ilyen típusú szolgálatot.

1596021089

A beszédek után Kassai Katalin és Kovács Róbert színművészek adtak színvonalas műsort: a programban szerepeltek táncos részek, prózai jelenetek és zenés betétek egyaránt.

A rendezvény végén elismeréseket adtak át.

1596021089

Fotó: Ifju Tímea főhadnagy