Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi programokkal emlékeznek a nándorfehérvári diadalra hétfőn

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. július 21. 10:52

Gyermekprogramokkal és díszsortűzzel emlékeznek július 22-én, hétfőn a nándorfehérvári diadalra Budapesten.

Délelőtt érkeznek a Széchenyi István térre a Hunyadi-járaton részt vevő hajók, fedélzetükön azzal a mintegy 300 gyerekkel, akiknek egy része az Erzsébet-tábor keretében Belgrádban – az egykori Nándorfehérváron – tanulmányi kiránduláson vett részt.

A Magyar Honvédség 1. Tűzszerész és Hadihajós Ezred hajói díszsortüzet adnak a nándorfehérvári diadal hőseinek tiszteletére, majd ünnepi menet indul a Széchenyi István térről a Lánchídon át, majd a Hunyadi János úton a Budai Várba. Az emlékező menetet az Egri Históriás hagyományőrző csoport és a Magyar Honvédség vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Központi Zenekara kíséri.

1595957425

A déli harangszó után a Hadtörténeti Intézet és Múzeum udvarán ünnepi műsor kezdődik, amelyen Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter beszédet mond. Délután a közgyűjteményben múzeumpedagógiai foglalkozáson, az Anjou sétányon pedig rendhagyó történelemórán vehetnek részt a gyerekek.

Hunyadi János serege 1456. július 22-én mért megsemmisítő vereséget II. Mehmed török szultán hadaira. A győzelem óta a déli harangszó a nándorfehérvári diadalra emlékeztet a keresztény világban.

Az Országgyűlés 2011-ben nyilvánította július 22-ét a nándorfehérvári diadal emléknapjává. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter a Hivatalos Értesítőben pénteken megjelent utasításában a nándorfehérvári diadal emléknapját kiemelt fontosságú rendezvénnyé minősítette.

Fotó: Rácz Tünde
(Felvételünk a tavalyi emléknapon készült.)