Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Ünnepi szentmise Veszprémben

Szöveg: Kálmánfi Gábor - Péter Gergely hadnagy |  2013. március 20. 17:12

Az országos hóhelyzet miatt Veszprémen is elmaradtak március 15-én a szabadtéri megemlékezések. Az ünnep előtti estén azonban a Szent Mihály-bazilikában katonai közreműködéssel emlékeztek meg az 1848-49-es forradalomról és szabadságharcról.

Az ünnepi szentmisén Márfi Gyula érsek homíliájában a szabadság fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta: aki elvonja az emberektől a szabadságot, Isten ellen is vétkezik.

„A szabadság ellen kétféleképpen lehet vétkezni: elsősorban a diktatúrával, mikor megmondják: mit nem lehet és mit kell tenni, másodsorban pedig az ultraliberális gondolkodással, amikor túladagolják a szabadságot" – mondta Márfi Gyula.

1595951136

Oláh Emil alezredes, református tábori lelkész szerint úgy kell emlékeznünk egykori elődeinkre, hogy példaképük ma is érvényes számunkra. Tanításukat egy bibliai igével foglalta össze, miszerint „senki sem él önmagának és senki nem hal meg önmagának."

A szentmisén Katona János alezredes, karmester vezényletével közreműködött a Légierő Zenekar − Veszprém. A megemlékezésen részt vett Szücs József mérnök ezredes, az MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, Vörös Zoltán okleveles mérnök alezredes, az MH 54. Veszprém Radarezred megbízott parancsnoka és Soós Gyula őrnagy, az MH Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Toborzó- és Érdekvédelmi Központ parancsnoka.

1595951136

Forrás: Veszprémi Főegyházmegye

Fotó: Péter Gergely hadnagy (MH 54. Veszprém Radarezred kommunikációs tiszt)