Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Különleges műveleti központot hoznak létre Kubinkában

Szöveg: honvedelem.hu / haborumuveszete.hu |  2013. március 20. 15:52

A Moszkva melletti Kubinka-2 településen megkezdődött az orosz védelmi minisztérium Különleges Műveleti Központjának létrehozása. Információk szerint a központban mintegy 500, a különleges erők állományába tartozó szerződéses katona fog szolgálatot teljesíteni. Az új egység megalakulása a tervek szerint 2013 végére fejeződik be.

A Kubinka-2 bázison zajlik majd a katonai körzetek és a flotta fiatal, különleges műveleti parancsnoki állománya tagjainak kiegészítő felkészítése, kiképzése. A szerződéses állomány elhelyezési feltételeinek biztosítására mintegy 700 millió rubelt fordítanak. Az újonnan megalakuló központ közvetlenül az orosz védelmi minisztérium, különleges műveleti erők parancsnoksága alárendeltségébe fog tartozni.

1595951135

A különleges műveleti erők parancsnokságának létrehozásáról 2013 márciusában döntöttek. Valerij Geraszimov hadseregtábornok, az orosz fegyveres erők vezérkari főnöke azt mondta, hogy a parancsnokság megalakulása már megtörtént; létrejöttét „a világ vezető államainak", a XXI. század katonai konfliktusai során szerzett sikeres tapasztalatai sarkallták.

Információk szerint az orosz Különleges Műveleti Erők állományába a védelmi minisztérium speciális alegységén kívül a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSzB) speciális erői, a belügyminisztérium, a Szövetségi Védelmi Szolgálat, a Szövetségi Büntetés Végrehajtási Szolgálat (FSzIN) és a Szövetségi Kábítószerellenes Szolgálat hasonló egységei tartoznak.

Információk szerint a katonai körzetekben csak szükség esetén fognak működni a különleges erők műveleti parancsnokságai.

Külföldön végrehajtandó különleges műveleti feladatokra a tervek szerint a védelmi minisztérium „Szenyezs" speciális osztagát, a légi-deszant egységeket, a hírszerző igazgatóság különleges alakulatait és a „Vihar" különleges egységet vetik be. Országon belül ilyen műveleteket a belügyminisztérium, az FSzIN és az FSzB speciális alegységei hajtanak végre.