Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Úszó történelemformálók – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. április 15. 8:35

Az ausztrál partoktól 800 kilométerre északkeletre, 3000 méter mélységben találták meg nemrég a második világháború idején elsüllyedt USS LEXINGTON roncsait. Az amerikai repülőgép-hordozó végzetét jelentő korall-tengeri csata volt a történelem első olyan összecsapása, amit a szemben álló hadiflották úgy vívtak meg, hogy nem is látták egymást.

1599185210
A Pearl Harbor ellen intézett támadás (1941. december 7.) után a japánok viharos sebességgel terjesztették ki hatalmukat, 1942 elején már a szövetségesek egyik legfontosabb délnyugat csendes-óceáni bázisa, az új-britanniai Rabaul is a kezükre került. Áprilisban a Japán Császári Haditengerészet fő ütőereje, a hat repülőgép-hordozót magában foglaló, Nagumo Chuichi altengernagy vezette Első Légiflotta kihajózott az Indiai-óceánra, és Ceylonnál (ma Srí Lanka) megütközött egy brit csoportosítással. A harc során a japán repülőgépek elsüllyesztették a HMS HERMES hordozót, továbbá a HMS DORSETSHIRE és a HMS CORNWALL nehézcirkálót.

Végképp eltörölni

Jamamoto Iszoroku admirális, a Japán Császári Haditengerészet összevont flottájának főparancsnoka azt tervezte, hogy egy döntő összecsapásban megtöri a legfőbb vetélytársnak tekintett amerikaiak ellenállását; a harc helyszínéül a Csendes-óceán közepén elterülő parányi Midway-szigeteket szemelte ki. Ezt megelőzően a japánok Rabaulból kiindulva Új-Guineát, a Salamon-szigeteket, az Új-Hebridákat és Új-Kaledóniát vették célba, hogy e területek birtokba vételével elvágják az összeköttetést Ausztrália és az Egyesült Államok között. Az elsődleges cél az Új-Guinea délkeleti részén elterülő Port Moresby, illetve a Salamon-szigetekhez tartozó kicsiny földdarab, Tulagi elfoglalása volt egy nagyszabású, vízi és szárazföldi kombinált hadművelet keretében. Tulagin hidroplán-ellátó bázist akartak létrehozni, hogy növeljék az ellenőrizhető tengeri területek nagyságát, Port Moresby repterét (amely kívül esett az Ausztráliába telepített vadászgépek hatósugarán) pedig a bombázóik támaszpontjának szemelték ki, ahonnan azok a kontinensnyi ország északi területeit támadhatták volna.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 13-án, pénteken megjelent számában!)