Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Utólagos elszámolás: a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2019. szeptember 16. 10:58

A nem fegyveres külszolgálatot teljesítő katonák egészségbiztosítási ellátásait részletező cikksorozatunkban most a különböző orvosi beavatkozások, kezelések során felmerült költségek utólagos visszatérítésével foglalkozunk.

A költségek utólagos megtérítésének lehetősége az Európai Gazdasági Térség (EGT) bármely tagállamában (az Európai Unió tagállamai, valamint Izland, Liechtenstein és Norvégia), továbbá Svájcban választható megoldás, ha az E106 jelű nyomtatvány igénylése útján nem váltották ki az adott ország egészségbiztosítási kártyáját. Azokban az esetekben, amikor a kiküldetés helyszíne olyan állam, amellyel hazánk nem kötött kétoldalú szociális egyezményt, az ellátások igénybevételekor felmerült költségek elszámolására is az utólagos visszatérítés ad lehetőséget.

A visszatérítés szabályai megegyeznek mind az EGT-tagállamok, mind a térségen kívüli, úgynevezett „harmadik állam" területén, ahol egyébként szintén az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokat vehetjük igénybe a magyar egészségbiztosítás terhére. A nem sürgősségi ellátás keretében igénybe vett tervezett kezelések a „harmadik állam" területén is előzetes engedélyezéshez kötöttek, a beavatkozások finanszírozásának megítélését hatósági eljárás keretében bírálják el, ami a biztosítási jogviszonnyal rendelkező személy által benyújtott kérelem alapján indul.

További részletek a Magyar Honvéd magazin szeptember 13-án megjelent számában!