Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Úton a lövészetre

Szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester |  2013. augusztus 16. 11:55

Földrajzi értelemben nagy távolságot kell még leküzdeniük a győri katonáknak, bár átvitt értelemben már eddig is hosszú utat tettek meg. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred honvédjei ugyanis többéves várakozást, valamint hónapok óta tartó intenzív felkészülést követően útnak indultak Lengyelországba a jövő héten esedékes, Lendülő Kard 2013 nevet viselő légvédelmi rakéta harcászati éleslövészet helyszínére.

A kiképzési tevékenység csúcsát jelentő éleslövészetet legutóbb 2011-ben teljesítettek a skarlátpiros barettsapkás katonák Csehországban, az akkor még rendszerben lévő IGLA–1E hordozható légvédelmi rakétával.

A Magyar Honvédségben 1997 óta alkalmazott, francia fejlesztésű MISTRAL rakétarendszer 2010-ben vizsgázott jó eredménnyel, ám 2005 óta nem volt alkalom az 1976-ban rendszeresített, azóta már modernizált, orosz eredetű KUB rendszer – akkor szintén jónak ítélt – valós képességeinek tesztelésére. Mivel idén mind az 1. légvédelmi rakétaosztály által használt kis hatótávolságú KUB, mind pedig a 2. légvédelmi rakétaosztály által használt közeli hatótávolságú MISTRAL légvédelmi rakétarendszer megmérettetik, a Rába-parti város alakulatának érintett állománya nagy lelkesedéssel vetette bele magát az elméleti és gyakorlati felkészítésbe márciusban.

1595958607

A győri katonák szakkiképzése alapozó, illetve ismeretfrissítő tantermi foglalkozásokkal vette kezdetét, melyek után a valós harci helyzetet szimuláló tűzirányítási gyakorlásokon volt a sor. A likócsi laktanyán belül megtartott kiképzés befejezését követően májusban három hétre a kecskeméti MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázisra települtek az égbolt éber őrei, ahol többek között JAS−39-es Gripen vadászrepülőgépek közreműködésével gyakorolták az ellenséges légi eszközök felderítését, követését és imitált megsemmisítését.

Az éleslövészeti felkészülés utolsó fázisának helyszínét az MH Bakony Harckiképző Központ újmajori gyakorlótere szolgáltatta, ahol a győri katonák a háromhetes kiképzést a légvédelmi rakétaoltalmazás eljárásainak készségszintű rögzítésével, ismétlésével töltötték, immár a célanyagként kiválasztott, magyar fejlesztésű METEOR−3M, valamint METEOR−3MA típusú pilóta nélküli repülőgépek társaságában.

1595958608

Az intenzív felkészülés időszakát július végén egy kétnapos lövészetre bocsáthatósági vizsga zárta, amely során az MH Összhaderőnemi Parancsnokság ellenőreinek jelenlétében mérték fel a rakétások felkészültségét, elméleti és gyakorlati ismereteit. A szigorú követelményeket támasztó számonkérésen mindenki becsülettel helytállt, így nyugodt szívvel készülődhettek a légvédelmi egység katonái a lengyelországi utazásra.

A győri alakulat állományából a lövészet idejére létrehozott ideiglenes alegység feladatainak megfelelően, több bontásban, valamint eltérő időpontokban teszi meg a közel 1200 kilométeres távolságot. Elsőként a gyakorlat teljesítéséhez nélkülözhetetlen technikai eszközök, radarok, lánctalpasok, terepjáró képességgel rendelkező tehergépjárművek és természetesen a rakéták kezdték meg útjukat vasúti szállítással. A szállítmányt biztosító őrök kíséretében augusztus 12-én, hétfőn indult Győrből a szerelvény, mely várhatóan csütörtökre ér Lengyelországba.

1595958608

Augusztus 14-én, szerdán a rakéta-előkészítő részleg tagjai indultak el Lengyelországba, őket pedig 15-én a gyakorlat előkészítéséért felelős csoport kövtte Könczöl Ferenc alezredes, kontingensparancsnok vezetésével.

A főerők 17-én, szombaton indulnak a likócsi laktanyából Kovács Ferenc mérnök ezredes, a lövészet vezetőjének irányításával. A Szlovákia, Csehország és Németország autópályáin keresztül vezető út a tervek szerint egy napot vesz igénybe, tehát a teljes állomány 18-án, vasárnap tudja megkezdeni a régóta várt közös munkát.

1595958608

Fotó: Törőcsik Krisztina