Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vakáció a laktanyában

Szöveg: Galambos Sándor |  2016. július 4. 10:25

Véget ért a kecskeméti repülőbázis honvédelmi tábora. A helyi Gáspár András Szakközépiskola rendészeti osztályainak ötvennégy tanulója töltötte a vakáció első napjait a laktanyában. A diákokat dr. Benkő Tibor vezérezredes, Honvéd Vezérkar főnök is meglátogatta.

1596016226

Középiskolások részére szerveztek pályára irányító honvédelmi tábort június utolsó két hetében az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázison. Ötvennégyen vállalták, hogy a nyári szünet első napjait a laktanyában töltik. Valamennyien a kecskeméti Gáspár András Szakközépiskola rendészeti szakirányán tanulnak, most végezték a 11. osztályt. Mivel a diákok választható érettségi tantárgyként tanulják a katonai alapismereteket, az ő esetükben az elmúlt két hét az elméleti foglalkozások utáni kiadós gyakorlati képzést is jelentett.

1596016226

A „bevonulás" napján elfoglalták a körleteiket, átestek egy alapos fizikai, állóképességi felmérésen, magukra öltötték a „Honvédelmi tábor" feliratú egyenpólót, ünnepélyes keretek közt felvonták a tábor zászlaját és felkészültek a másnap kezdődő foglalkozásokra.

1596016226

Programokban zsúfolt két hetet tudhatnak maguk mögött: alaki foglalkozások, menetgyakorlat fegyverismeret, tereptan, paintball-lövészet szerepelt többek közt a kiképzési tervben. A pihenést is aktívan töltötték: közelről is megismerhették a Gripeneket és az An-26-os szállítógépet, megnézték az őrkutyák bemutatóját, ellátogattak a keceli Pintér Művek haditechnikai parkjába, esténként pedig együtt szurkoltak az Európa-bajnokságon remeklő magyar válogatott góljaiért.

1596016227

A diákok fegyelmezett viselkedését, a programokon tanúsított aktív részvételüket a tábor zárásakor dr. Jónás János alezredes, a bázis törzsfőnökhelyettese köszönte meg, majd Minkó Ottó alezredessel, kiképzési főnökkel közösen átadták a sportversenyek legjobbjainak járó érmeket és okleveleket. A darts, asztalitenisz, csocsó, foci, kosárlabda-célbadobás, hattusaverseny, légpuskalövészet, kötélhúzás és paintball-lövészet összesített pontjai alapján a képzeletbeli pálmát a Faragó Bence, Deák Attila, Szarapka Patrik, Szabó Bence András Krizsán Zsanett Valentina, Pénzes Dorottya Ilona alkotta The Unint gárdája vihette haza. Második helyen az Aladdin (Molnár Márkó Béla, Rideg Béla, Szőke Péter, Homoki Richárd, Bús Kira Mária, Kovács Viktória) végzett, a bronzérmet pedig a Pumák (Zoltai László, Orosz Balázs, Újhelyi Máté Attila, Czirják Tibor, Tasi Alexandra, Szél Zsófia) érdemelték ki.

1596016227

Az utolsó laktanyai ebéd előtt Ugrik Csaba dandártábornok, a bázis parancsnoka és a kiképzők – Bánfalvi Bence hadnagy, Dániel Viktor zászlós, Harascsák Zoltán, Köteles-Dudás Balázs, Veleczki János főtörzsőrmesterek és Ványai József törzsőrmester – is elköszöntek a diákoktól. A tábor résztvevői az élmények mellé a búcsú napján ajándékot is kaptak: a Zrínyi Kiadó „Légtérőrzők" című kötetét – hosszú időbe telt, amíg a kiképzőkkel és az „oszolj" vezényszó elhangzása után – a kéréstől kicsit meglepődött – Ugrik tábornokkal dedikáltatni tudtak.

1596016227

Fotó: a szerző felvételei