Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Valejovot megszálltuk

Szöveg: honvedelem.hu |  2014. november 17. 18:51

Sorozatunkban a száz évvel ezelőtt megjelent magyar napilapokból, a Nagy Háborúval kapcsolatos írásokból szemlézünk.

A Népszava címlapon ír arról, hogy “Valejovot megszálltuk" és nyolcezer szerb foglyot ejtettünk. Ebben a harcban szerzett hadizsákmányról is ír: “42 ágyú, 31 gépfegyver."

„A szerb háború döntő szakaszába lépett, a befejezéshez napról- napra mindinkább közeledik. Balkáni haderőnk sorozatos diadalai azonban nemcsak önmagukban bírnak stratégiai jelentőséggel, hanem várható hatásukban, elmaradhatatlan következményeikben is. A győzelem belső értékéből, hogy egy számra nézve túlsúlyban volt és kétségtelenül vitéz ellenség fölött sikerül diadalmaskodni, semmit sem von le" – számol be a Pesti Hírlap.

A Nieuporton át Loubartvgde külvárosig előrehatolt ellenséget csapataink az Yser tulsó partjára visszavetették" – számol be a Pesti Napló. „Támadásunk továbbhalad, csapataink előrenyomulnak. Egészben több mint 700 franciát ejtettünk foglyul, 4 ágyut és 3 géppuskát zsákmányoltunk. Az argonnei erőségtől nyugatra és az erdőségben magában ellenünk intézett támadásokat visszavertük."

(A sajtószemléket az Országos Széchényi Könyvtárban megtalálható korabeli napilapok átolvasásával Takács Vivien, Snoj Péter és Kovács Dániel készítette.)

1595982671
Címkéklapszemle