Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Válogatott társaság – a Magyar Honvéd magazin legfrissebb számából

Szöveg: honvedelem.hu |  2018. április 11. 10:24

Zsúfolt márciusa volt az MH 2. vitéz Bertalan Árpád Különleges Rendeltetésű Dandárnak: a rohamlövész beosztásba felkészítő szakalapozó kiképzés mellett a különleges műveleti beosztásokba kerülőket kiválasztó erőpróba is a tavasz első hónapjára esett.

1599184781
Nem véletlen tehát, hogy az aznap már a következő (szintén március végére eső) gyakorlat egyeztetéséről éppen megérkező Sándor Tamás dandártábornok arcán is láthatóak voltak a fáradtság jelei: az egész alakulatra komoly terhelést rak a missziós és határ menti feladatok ellátása, továbbá a kiképzési és válogató események megszervezése, zökkenőmentes lebonyolítása.

A nyolchetes szakalapozó képzés keretében az alapkiképzést sikerrel teljesített katonák azt az általános szakfelkészítést kapják meg, amely ahhoz szükséges, hogy különböző szolgálati feladatokat tudjanak ellátni a számukra kijelölt alegységeknél. Ilyenek lehetnek például a rohamlövész-csoportok, továbbá azok a támogató elemek, amelyek kimondottan a különleges műveleti vagy a rohamlövész-osztagok eredményes munkáját biztosítják.

A nyolc hétbe – a fizikai felkészítésen kívül – rengeteg kisalegységszintű harcászati foglalkozás, gépkarabéllyal és pisztollyal végrehajtott éleslövészet, a helységharc alapjainak elsajátítása és tereptan-foglalkozás fér bele.

Ezek adják meg azt az alapot, amiből aztán később a beosztásba került katonák építkezni tudnak.

(További részletek a Magyar Honvéd magazin április 13-án, pénteken megjelenő számában!)