Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Indiai katonák estek el Kasmírban

Szöveg: honvedelem. hu / MTI |  2018. április 11. 9:10

Meghalt két indiai katona pakisztáni katonák támadásában a vitatott hovatartozású Kasmírban, a két ország által ellenőrzött területek határán – közölték április 10-én, kedden indiai illetékesek.

Egy katonai szóvivő szerint a pakisztáni katonák az elválasztóvonal túloldalán lévő indiai őrhelyre nyitottak tüzet gépfegyverekkel és aknavetőkkel. A „ki nem provokált és válogatás nélküli" tüzelés a 2003-as tűzszüneti megállapodás megsértése volt – tette hozzá a szóvivő, aki szerint az indiai katonák keményen és hatékonyan válaszoltak erre.

A két atomhatalom, India és Pakisztán függetlenné válásuk, vagyis 1947 óta több háborút vívott egymással a többségében muszlimok lakta Kasmírért, amelyet mindkét ország teljes egészében magának követel, ráadásul a térség egy része kínai kontroll alatt áll.

Újdelhi és Iszlámábád gyakran vádolja egymást a 2003-as tűzszüneti megállapodás megsértésével. Az elmúlt hónapokban feszültebbé vált a helyzet a térségben a határon átnyúló fegyveres incidensek miatt, amelyekben katonák és civilek tucatjai haltak meg mindkét oldalon.