Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Válságkezelők

Szöveg: Zsigmond Réka |  2016. július 22. 8:17

Négy nap, négy nemzet, hat helyszín, tizenkét együttműködő civil szervezet, harminckilenc gyakorló, negyvenegy biztosító katona és hatvanöt incidens – egy hagyományteremtő céllal rendezett gyakorlat távirati stílusban és számokban. A Magyar Honvédség Civil-katonai Együttműködési és Lélektani Műveleti Központ (MH CKELMK) 2016. június 20–24. között szervezte meg első nemzetközi CIMIC és PSYOPS nem-kinetikus harcászati gyakorlatát a csobánkai kiképzőbázison.

1596017113

A 21. századi válságok kezelése széles körű eszközrendszert igényel. A klasszikus tűzerőre és manőverekre épülő kinetikus (vagyis katonai erőket, eszközöket mozgató) hadviselési módszerek nemcsak kiegészülnek, hanem sok esetben kiválthatók nem-kinetikus képességekkel, mint a CIMIC (civil-katonai együttműködés), a PSYOPS (lélektani műveletek) vagy az INFOOPS (információs műveletek). Így a modern hadviselés fontos alkotóeleme a civil-katonai együttműködés, a lélektani és információs hadviselés. A NATO 2000. évi haderő-fejlesztési célkitűzései között szerepelt, hogy a Magyar Honvédségben is jelenjenek meg a fent említett képességek. 2003. július 1. óta a CIMIC szakmai feladatait a húsz fővel létrejött MH Civil-katonai Együttműködési Központ látta el. 2004-ben a feladatrendszer kibővült a lélektani műveletekkel, 2013-ban pedig már az információs műveletekkel is.

A Magyar Honvédség egyik legfiatalabb alakulatáról beszélünk, amely alacsony rendszeresített létszáma (92 fő) és zsenge kora ellenére tucatnyi komoly hazai, illetve nemzetközi feladatban és gyakorlaton bizonyított már. A központ állománya – Magyarország NATO-, illetve európai uniós vállalásainak megfelelően – folyamatosan, egyszerre több nemzetközi kötelékben, misszióban teljesít készenléti szolgálatot. A teljesség igénye nélkül: a NATO számára felajánlott Különleges Műveleti Osztagban, az MH Zászlóalj Harccsoportban, a NATO Reagáló Erőben, és az EU Harccsoportban. Mindezek mellett 2016. január 1. és június 30. között a V4 EU Harccsoport részeként, a nem-kinetikus terület készenléti feladatait – magyarországi vezető nemzeti szerepkörrel – az MH CKELMK látta el.

1596017113

A központ szakemberei a készenléti szolgálatok ellátása, valamint a missziós szerepvállalásokból adódó feladatok teljesítése mellett az év nagy részében más alakulatok gyakorlatainak valós biztosításában és a missziókba indulók felkészítésében vesznek részt. Nem túlzás azt mondani, hogy hazai területen nincs olyan kiemelt gyakorlat, amelyen az MH CKELMK ne működne közre, és olyan misszióba készülő katona sincs, akit e tekintetben nem a központ szakemberei készítenének fel.

Fiatal katonai szervezet lévén, a központ évről évre állít maga elé új kihívásokat, és ez tavaly sem volt másképp. Látva az idei megnövekedett készenléti szolgálatokat, valamint a részvételek számát a hazai és a nemzetközi gyakorlatokon, úgy döntöttek: érettek már arra, hogy saját állományukat az eddigiektől eltérő módon, nemzetközi környezetet kialakítva, önálló gyakorlat keretein belül készítsék fel a rájuk váró szakmai feladatokra.

1596017113

A Soft Caps 2016 az alakulat tizenhárom éves történetének első önálló nemzetközi nem-kinetikus gyakorlata, amelyen Szlovákia, Csehország és az Amerikai Egyesült Államok katonái is részt vettek. Emellett az USA Európában települt erőinek Civil Affairs (a CIMIC megfelelője) és Military Information Support Operations (a PSYOPS megfelelője) csoportjai, mint megfigyelők voltak jelen.

A négynapos gyakorlat elsődleges célja volt a résztvevők elméleti szakmai ismereteinek és tapasztalatainak, többnemzeti csoportokban és valós civil környezetben történő, készségszintű gyakoroltatása, kiemelt figyelmet fordítva a két képesség (CIMIC és PSYOPS) harcászati szintű koordinációjára. Egyúttal kitűnő alkalom nyílt arra is, hogy az MH CKELMK állománya fejlessze angol nyelvismereti szintjét, valamint sor került a mobil nyomda gyakorlati körülmények közötti tesztelésére is.

1596017113

A gyakorlat forgatókönyve szerint két fiktív afrikai ország etnikai konfliktusba keveredik. Tytan egy keresztény közép-afrikai ország, félig-meddig demokratikus berendezkedéssel; nyugati szomszédja a muszlim vallású, diktatórikus Kamon. Az ENSZ felkérte és felhatalmazta a NATO-t egy ideiglenes katonai alakulat felállítására és Tytanba küldésére NIMFOR néven. A NIMFOR parancsnoka egy nem-kinetikus egységet különített ki NIMFOR TASK FORCE néven, és Tori Pocket járásba (a valóságban Szentendre járás) vezényelte, a helyzet kezelésére. Az elsődleges gyakorló állomány egy zászlóaljszintű alkalmi kötelék CIMIC és PSYOPS végrehajtó elemeiként végeztek feladatokat, többnemzeti csoportosításban, szaktechnikai eszközök felhasználásával. A TASK FORCE 4 taktikai CIMIC-csoporttal és 3 taktikai PSYOPS- csoporttal rendelkezett. Feladatuk a helyi civil környezet értékelése, a kapcsolatfelvétel és az együttműködés kialakítása volt a helyi közigazgatási szervekkel, a járásba települő nemzetközi, kormányzati, és nem-kormányzati szervezetekkel, az előre jelzett menekültáradat kezelése érdekében.

1596017114

A zászlóaljparancsnok döntéshozatalát befolyásolta egy fiktív helyi napilap a „Pilis Daily News", amelyet az MH CKELMK termékfejlesztő és előállító csoportja készített minden egyes gyakorlati napon, a háttértámogatásként funkcionáló mobil nyomdában. A PSYOPS-csoportok egyik feladata volt, hogy figyeljék a helyi és a közösségi médiát, és abból olyan értékelő elemzéseket készítsenek, amelyek rövid és hosszú távon potenciálisan hatással lehetnek az alegység tevékenységére a térségben.

A kialakult krízishelyzet kezelése érdekében a NIMFOR nem-kinetikus részlegének CIMIC-törzstisztjei tárgyaltak a helyi közigazgatási vezetőkkel és a segélyszervezetek képviselőivel; őket a Magyar Vöröskereszt, a Baptista Szeretetszolgálat és az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának képviselői alakították a gyakorlaton, amely egyébként több szempontból is egyedülállónak mondható.

1596017114

Az előkészítő munka során az egyik legnagyobb kihívást az jelentette, hogy Csobánka település 20 kilométeres vonzáskörzetéből minél több civil szereplőt (polgármestereket, jegyzőket, társ fegyveres szervek vezetőit) vonjanak be annak érdekében, hogy a résztvevők élethű körülmények között gyakorolhassák szakmai feladataikat. Tizenkét különböző szervezet (önkormányzatok, katasztrófa- és rendvédelmi szervek, HM Védelmi Hivatal és civil szervezetek) vettek részt a feladatban. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hét biztonság- és védelempolitikai szakos hallgatója pedig alájátszóként és tolmácsként működött közre. Négy nap alatt a négy nemzet résztvevőinek hat különböző helyszínen, hatvanöt incidensben kellett helytállniuk. Ami azért egyedülálló, mert ennyi esemény a valós életben két-három hét leforgása alatt történik. Így a katonáknak különböző és sokszor embert próbáló szituációkban kellett bizonyítaniuk. A gyakorlat alatt több olyan helyzet is volt, amikor az összekötő csoportokat támadás érte; az ehhez szükséges ellenerőt az MH CKELMK saját állományából, az amerikai fél közreműködésével biztosította.

Az incidensek során a katonáknak arra is lehetőségük nyílt, hogy gyakorolják a tárgyalástechnikai, tolmácskezelési módszereket, a kapcsolattartást a kulcsvezetőkkel, valamint a harcászati erők megóvását (Force Protection) is. Szilágyi Csaba ezredes, központparancsnok megnyitó és záróbeszédében is hangsúlyozta, hogy az idei gyakorlattal hagyományt kívánnak teremteni, és ezután minden évben szeretnék megrendezni a nemzetközi gyakorlatot, egyre több szövetséges partner bevonásával. A tervek között szerepel az olaszországi székhelyű Többnemzeti CIMIC Csoport (Multinational CIMIC Group) szponzor nemzeteinek, valamint az Európai Védelmi Együttműködési Kezdeményezés tagállamainak meghívása is.

1596017114

Fotó: Dévényi Veronika és Samuel Bergio (US Army)

Forrás: Magyar Honvéd 2016. július