Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Vár a vár – Buják

Szöveg: Lőrincz Krisztina |  2016. május 16. 19:30

Az MH Vitéz Szurmay Sándor Budapest Helyőrség Dandár Kulturális és Rekreációs Igazgatóság Kulturális Alosztályának szervezésében a napokban rendezték meg az idei harmadik Vár a vár túrát.

1596013548

A Magyarország várait megismertető túrasorozat májusi kirándulása alkalmával Bér községtől indulva a festői szépségű Virág-patak völgyét és a bujáki várat fedezte fel a Budapest helyőrségben és vonzáskörzetében települő alakulatok állományából, valamint családtagjaikból álló közel 60 fős csapat. Bér Nógrád megye déli részén található kis település Sziráktól északra, a Bér-patak völgyében, Budapesttől mindössze 80 kilométerre: ideális túracél lehet azok számára, akik a városból a szabadba vágynak.

A szemerkélő esőben gyülekezők némi aggodalommal vágtak útnak a Honvéd Kulturális Központ parkolójából. Bér településre megérkezve azonban már kellemes napsütés fogadta a csapatot. A szombati kihívás 14 kilométeres táv megtétele volt 550 méteres szintemelkedéssel, Komócsin József túravezető (HASE) segítségével. 

1596013548

A gyalogtúra Bérről indult, a csapat a Bér-patak völgye mentén haladt a Nagy-hegy irányába. A 402 méter magasan fekvő hegy világviszonylatban is egyedülálló vulkanológiai érdekességei a homorú andezit-oszlopok, amelyek időszámításunk előtt 20 millió évvel, a miocén korban működő tűzhányók nyomán keletkeztek. Igazi kuriózumnak tekinthető a kőcsúszdára emlékeztető oszlopsor. Az andezit kőömlés lábánál mesterséges U alakú beton építmény ad helyet a Kőtárnak, amely tizenkét különböző, a Geopark területéről származó kőzetet ismertet meg a látogatóval.

1596013548

Útközben a túrázók megtekintették a Kálvária-hegyen található barokk stílusú Szent Anna-kápolnát és a mellette felépített remetelakot, amely ténylegesen a falu szegényének szolgált lakásul cserébe a kápolna felügyeletéért, a harangozásért és a misék alatti orgona kezeléséért. Mindemellett hálájuk jeléül a munkák elvégzéséért a helybéliek vállalták a „remetéről" való gondoskodást is.

1596013548

A túra zárásaként a bujáki vár következett, amelynek közelében hét további vár található, ezek elsődleges feladata a környező bányavárosok védelme volt. Keletkezésének idejéről és körülményeiről nem állnak rendelkezésre pontos adatok, valószínűsíthető azonban, hogy a késői bronzkortól lakott település várának alapjait a tatárjárás után rakták le.

A túrasorozat szezonzáró, júniusi kirándulása során az érdeklődők ellátogathatnak a Cserhátban található kis településre, Kútásóra, majd a Szuha-patak, Árnyék-hegy, Remete-hegy és Sós-puszta érintésével felfedezhetik a csodálatos hollókői várat. A túrát várhatóan június 4-én tartják, a szervezők pedig szeretettel várnak minden érdeklődőt.

1596013549

Fotó: Veres Zoltán