Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Azeri-török-grúz hadgyakorlat

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2016. május 16. 21:04

Azerbajdzsán május 15-én, vasárnap Törökországgal és Grúziával közös hadgyakorlatokat jelentett be, amelyek fokozhatják a feszültséget a szomszédos Örményországgal a hegyi-karabahi konfliktus rendezését szolgáló bécsi tárgyalások küszöbén.

„Azerbajdzsán, Törökország és Grúzia hadi képességeinek és harckészségének növelése érdekében úgy véljük, érdemes közös hadgyakorlatokat tartani" – tájékoztatott Zakir Hasanov azeri védelmi miniszter Ismet Yilmaz török és Tinatin Hidaseli grúz kollégájával tartott háromoldalú megbeszélésének eredményeiről.

Hasanov hozzáfűzte: Baku, Ankara és Tbiliszi célszerűnek ítéli a háromoldalú együttműködést a katonai-oktatási és kiberbiztonsági területen, illetve a kőolaj- és gázvezetékek védelmét célzó közös gyakorlatokat terveznek tartani.

Az azeri miniszter emellett bejelentette: háromoldalú nyilatkozat aláírását tervezik a védelmi szférában történő együttműködésről.

Hasanov elmondta: a grúz és török kollégájával való találkozójukon a térség katonai-politikai helyzetéről, biztonsági kérdésekről, illetve a stabilitás biztosításának lehetőségeiről tanácskoztak, így szóba került a hegyi-karabahi konfliktus is.

Egyelőre nem tudni, hogy a manőverekre mikor kerül sor. Ugyanakkor közös hadgyakorlatokra már az elmúlt években is volt példa.

Az örmény védelmi tárca szóvivője nem fűzött megjegyzést ahhoz, milyen kihatással lehetnek a hadgyakorlatok a hegyi-karabahi békefolyamatra nézve.

Az azeri és örmény elnökök, valamint orosz, amerikai és francia diplomaták hétfőn készülnek találkozni Bécsben, hogy megtárgyalják a Hegyi-Karabahban kialakult helyzetet.

A túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah a 90-es évek elején véres háború nyomán szakadt el Azerbajdzsántól, és nyilvánította magát függetlennek. A 30 ezer halálos áldozattal és több százezer ember elmenekülésével járó háború 1994-ben tűzszünettel ért véget. Azóta a terület a helyi örmény erők és az örmény hadsereg ellenőrzése alatt áll, de időről időre kiújulnak a harcok az azerbajdzsáni haderővel. Legutóbb április elején robbantak ki szokatlan hevességű harcok. Azóta a legújabb összetűzésekben legalább 120 ember vesztette életét.

Moszkva közreműködésével április 5-én tűzszünetben állapodtak meg a konfliktusban érintett felek. A fegyvernyugvást annak életbe lépése után azonban többször megsértették. Beszámolók szerint továbbra is folynak szórványos összecsapások.