Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Varázslatos időutazás a tánc nyelvén

Szöveg: Szűcs László |  2013. február 16. 9:08

Több mint egy órán keresztül varázsolta el a közönséget a Honvéd Együttes Táncszínháza február 15-én, pénteken este. A Téli tánc című produkciójukat látva a nézők az évszázadokkal ezelőtti falusi Magyarországra tehettek felejthetetlen időutazást.

Igazából nincs mit csodálkozni azon, hogy a Honvéd Együttes Táncszínházának előadásai folyamatosan megtöltik a színházak nézőtereit. Az igényes produkciók mindig százakat-ezreket vonzanak. Magyarország legnagyobb létszámú hivatásos néptáncegyüttese ezúttal a Nemzeti Táncszínházban lépett fel – természetesen minden jegy elkelt, még a pótszékeken és a lépcsőkön is ültek nézők…

1595949342

A Harangozó-díjas kiváló művész, Zsuráfszky Zoltán által vezetett táncszínház tavaly indította útjára folklórkalendárium-sorozatát; február 15-én immár a második részt, a Téli tánc című produkciót mutatták be Budapest egyik legszebb, legpatinásabb színházában, a budai Várban.

Az előadás Szent Mihály napjától Gergely napjáig, azaz a szürettől a farsang végéig öleli fel a téli ünnepkör szokásait és táncait; a betlehemezés, a regölés és a lucázás mellett a fonóbeli hagyományok és a babonás szokások is megelevenednek a színpadon. Láthatunk boszorkányokat, találkozhatunk Miklós püspökkel, átélhetjük a Luca széke készítésének nehézségeit, a disznóvágás, valamint az újévköszöntés hagyományait. Mindezt kerek, egész történetbe foglalva, humorral fűszerezve.

1595949342

Varázslatos időutazás részesei lehetünk, amelyben minden mozdulatnak, dobbantásnak, kurjantásnak helye és szerepe van. A látvány, a zene, az ének az évszázadokkal ezelőtti falusi Magyarországra repít el minket, az itt élő lányok és legények életét ismerhetjük meg, velük örülhetünk, szomorkodhatunk.

A Honvéd Együttes Táncszínháza, mint mindig, ezúttal is elkényeztette a közönséget. Ismét bebizonyosodott, a tánc nyelve mindenki számára egyformán érthető. A színpadon fellépő negyven táncos, a rendező-koreográfus, a forgatókönyvíró, a zeneszerző és a díszlettervező megérdemelte a nézők vastapsát. Amely perceken keresztül zúgott…

1595949343


(Felvételeink az előadás főpróbáján készültek!)

Fotó: Galovtsik Gábor