Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Várpalota: 100!

Szöveg: Kálmánfi Gábor |  2013. január 28. 7:30

Idén ünnepli fennállásának századik születésnapját az MH Bakony Harckiképző Központ. A várpalotai alakulat egyik történeti jogelőd szervezete, a Magyar Királyi Honvéd Csapat Gyakorlótér Parancsnokság éppen 1913-ban alakult meg.

Érthető, hogy a centenárium megünneplésére már most, év elején gőzerővel készülnek az alakulatnál. Fürst Tamás ezredes, a harckiképző központ parancsnoka a honvedelem.hu érdeklődésére elmondta: mindenképpen méltóan szeretnének megemlékezni erről a jeles ünnepről.

„Az előzetes tervek szerint szeptember 19−21-e között amolyan hármas ünnepre kerülne sor. Az első napon városi ünnepségen jelenne meg a harckiképző központ díszalegysége, valamint egy katonazenekar is. Továbbá a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatásával egy hagyományőrző felvonulást, illetve egy kiállítást tervezünk a Thury-várban. A második napon mi magunk ünnepelnénk egyfajta családi nappal, ahol az állomány és családtagjaik különféle szabadidős tevékenységekkel – például sportrendezvények, főzés, kulturális program – töltenének el egy napot. Aztán este reményeim szerint a Honvéd Együttes adna ünnepi koncertet, amelyre meghívnánk a velünk együttműködő katonai és civil szervezetek parancsnokait, illetve vezetőit, képviselőit. Ünnepségsorozatunk lezárásaként, szombaton pedig Gyorsan, Bátran, Hűséggel néven országos túrakerékpár-versenyt bonyolítanánk le a lőtéren" – ismertette az előzetes terveket az ezredes.

1595948424

Mint megtudtuk, a szeptember végi dátumot részben az MH BHK parancsokságának és vezető szerveinek otthont adó Kossuth-laktanya névadója, Kossuth Lajos születésnapja (szeptember 19-e) is indokolja.

Máskülönben a központ idén is végzi jól megszokott és a számára meghatározott feladatait – azaz a kezelésében lévő lőtereken és gyakorlótereken folyó gyakorlatok és kiképzések kiszolgálását. Némi újdonságot jelent idén, hogy a várpalotai alakulat aktívan közreműködik az MH 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj alaptanfolyamában. A saját állomány felkészítése és szinten tartása mellett érdekesség, hogy a gyulafirátóti lőtéren atomkatasztrófák elhárítására képzett, nemzetközi civil szakemberek számára is tartanak majd gyakorlatot, amelyhez az alakulat nemcsak a lőteret adja bérbe, de személyi állományt és eszközöket is biztosít.

„Úgy gondolom, hogy a lőtereink megfelelő színvonalon vannak. Idén a bakonykúti kiképzőbázis egyik lőterét teljesen felújítjuk. Viszont az úgynevezett nullaponti lőtér figyelője nem a legjobb állapotban van, jelenleg nem is használható, de bízom benne, hogy ezt is mihamarabb renoválni tudjuk" – fogalmazott a parancsnok.

1595948425

Hazai feladataik ellátása mellett a várpalotai katonák Afganisztántól kezdve a balkáni hadszíntéren át egészen Ciprusig jelen vannak nemzetközi missziókban. Mint ahogyan Fürst Tamás ezredes fogalmazott, a harckiképző központ katonái „kiveszik a részüket abból a közös feladatból, amit a Magyar Honvédség vállalt."

Az MH BHK közvetlen elődje, a Központi Gyakorló- és Lőtérparancsnokság 1992. október 1-jén alakult meg azzal a feladattal, hogy biztosítsa a lőtérre érkező csapatok kiképzési feladatainak, gyakorlatainak, lövészeteinek kiszolgálását, az arra való felkészülést és a végrehajtás értékelését. Az alakulat jogutódja az 1949. március 16-án megalakított Tüzér Kiképző Központnak, de történeti jogelődjének tekinti az 1905-ben Hajmáskéren létrehozott Közös Hadseregbeli Tüzérségi Lövőiskolát, valamint az 1913-ban Várpalotán megalakult Magyar Királyi Honvéd Csapat Gyakorlótér Parancsnokságot is. A laktanya 1952-ben vette fel Kossuth Lajos nevét.

1595948425

Fotó: Szabó Péter Dániel és a szerző