Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

A francia és mali csapatok bevonultak Timbuktuba

Szöveg: honvedelem.hu / MTI |  2013. január 28. 8:36

A francia és mali csapatok január 27-én,  vasárnap bevonultak a stratégiai fontosságú észak-mali városba, Timbuktuba – jelentette a SAPA dél-afrikai hírügynökség.

A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy a francia és mali egységek megkezdték „a kormány fennhatóságának helyreállítását" a városban.
Más források egyelőre nem erősítették meg a Bamakótól 900 kilométerre északkeletre fekvő város elfoglalását.

Szemtanúk beszámolói szerint a városban nincs ivóvíz és áramszolgáltatás.

Timbuktut a XI. században alapították a mai Marokkóból Nyugat-Szudánba vezető kereskedelmi útvonal mentén. A XX. századig Északnyugat-Afrika egyik legjelentősebb csomópontja és egyedülálló kulturális központja volt. A városban található 333 szent mauzóleumból 16 része az UNESCO kulturális világörökségének. Többet közülük az iszlamisták a város elfoglalása után súlyosan megrongáltak.

Szombaton a mali kormányerők és a francia katonák átvették az ellenőrzést az al-Kaidával kapcsolatban álló iszlamisták által tíz hónapja elfoglalt másik stratégiai város, a Niger folyó menti Gao felett.

A francia légierő vasárnap is bombázta az iszlamisták állásait a fővárostól 1500 kilométerre fekvő Kidalban.

Belgium elindított Maliba 40 katonát, akik a Szervál kódnevű francia hadműveletben két mentőhelikoptert szolgálnak ki. A katonák a felszereléssel együtt Togóba repülnek, ahonnan Bamakóba utaznak, hétfőn pedig a belga védelmi minisztérium által bérelt repülőgéppel a mali fővárosba szállítják az Agusta-A109 típusú kutató-mentő helikoptereket is.

Korábban Belgium két Hercules típusú katonai szállító gépet bocsátott Franciaország rendelkezésére.