Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi kutatással és technológiafejlesztéssel kapcsolatos konferenciát tartottak Budapesten

Szöveg: Hegedüs Anita |  2018. november 11. 18:42

A HM Védelmi Technológiai Kutatóközpont és az MH Logisztikai Központ szervezésében idén Magyarországon valósult meg a NATO Kutatás-Technológiai Szervezet Szenzorok és Elektronikai Technológiák Panel ülése és kapcsolódó rendezvényei. A kutatással és technológiafejlesztéssel foglalkozó programsorozatot egy budapesti hotelben tartották november 5-9. között.

1599195877
A NATO STO (Science and Technology Organisation), vagyis a NATO Tudományos és Technológiai Szervezete keretein belül a tagállamok többnemzeti kutatás-fejlesztési projekteket hajtanak végre annak érdekében, hogy a NATO fenntarthassa vezető szerepét a korszerű technológiák területén, és biztosítsa a Szövetség technológiai fölényét a jövő hadszínterén. A kutatás és technológiafejlesztés teljes spektrumát a NATO STO-n belül jól elkülönülő témakörökhöz szervezett panelek fedik le. Magyarországon a Szenzorok és Elektronikai Technológiák panel ülésére került sor a NATO-tagállamok és egyes partnerországok képviselőinek részvételével.

A rendezvényt dr. Maróth Gáspár, a nemzeti védelmi ipari és védelmi célú fejlesztésekért, valamint a haderő-modernizáció koordinálásával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős kormánybiztos nyitotta meg, majd az első vitaindító előadást az Innovációs és Technológiai Minisztérium tudás- és innováció-menedzsmentért felelős helyettes államtitkára, Szigeti Ádám tartotta. A jelenlegi panelülés elsődleges célja a szenzorokhoz, korszerű elektronikai technológiákhoz kapcsolódó trendek és új kutatási projektjavaslatok áttekintése, az együttműködésre alkalmas témák beazonosítása volt. Az ülés résztvevői egyidejűleg képet kaptak a már folyamatban lévő kutatás-fejlesztési projektek pillanatnyi állásáról, az elért közös eredményekről.

1599195877
A panelüléshez kapcsolódóan, annak kísérőrendezvényeként megrendeztek egy tudományos konferenciát is, amelynek témája a mesterséges intelligencia alkalmazása volt a katonai felderítőeszközökben. A konferencia az adott szakterülettel foglalkozó kutatók, elméleti szakemberek számára kiváló szakmai fórumot teremtett a technológiai trendek, tudományos újdonságok megismerésére és a kapcsolatépítésre. A résztvevők megvitatták az aktuális fejlesztési irányokat, eredményeket és új kutatási irányokról gondolkodtak.

A konferenciához protokolláris rendezvények (állófogadás, panelvacsora) is kapcsolódtak, amelyeken részt vett a HM VTKK vezetője, Filótás István dandártábornok, valamint az MH LK parancsnoka, Baráth István dandártábornok.

A jövőben a szakmai együttműködés tovább folytatódik a haditechnikai kutatás-fejlesztéssel foglalkozó NATO STO keretei között. A Honvédelmi Minisztérium a hosszú haderőfejlesztési célkitűzések eredményes megvalósítása és a hazai hadiipari képességek korszerűsítése érdekében jelentős mértékben növelni kívánja részvételét a NATO STO tudományos és technológiafejlesztési tevékenységében. 

1599195878
Fotók: Szilágyi István hadnagy