Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védelmi vonal

Szöveg: Petrovics Renáta |  2013. február 3. 9:16

A békefenntartók élete gyakran nehéz és veszélyes. De az az út sem könnyű, amíg egy katona eljut odáig, hogy megfeleljen  minden feltételnek és békefenntartóvá válhasson.

1595948720

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár katonái között sokan szolgálnak, akik már megjártak egy vagy több missziót. Ők már jól tudják, hogy a külszolgálatban mindig nagy hangsúlyt kell fektetni a katonák védelmére, s ebben nagy szerepet játszik a szinte mindenhol megtalálható ellenőrző-áteresztő pont, vagyis az EÁP is.

A dandár lövészzászlóaljának katonái a közelmúltban – a számukra előírt békefenntartó kiképzés során – az ellenőrző-áteresztő pontok szakszerű telepítését és működtetését gyakorolták. A hideg idő ellenére a kijelölt állomány lelkesen végezte feladatait. A személyek és a gépkocsik átvizsgálása során nagy hangsúlyt fektettek a precíz és pontos végrehajtásra.  Mindez nem véletlen, a katonáknak ugyanis már a gyakorlás során meg kell szokniuk, hogy nem hibázhatnak! 

1595948720

„Az ellenőrző-áteresztő pontok védelmi vonalként szolgálnak a missziós területeken található táboroknak. Az EÁP-okon szolgálatot teljesítőknek nem szabad hibázniuk, mert az könnyen saját vagy társaik életébe kerülhet. Ezért a mostani felkészítés során azt gyakoroljuk, hogy a katonáknak miként kell a váratlan helyzetekre reagálniuk" – tudtuk meg Tóth Attila századostól, a foglalkozás vezetőjétől.

1595948720

Fotó: A szerző felvételei