Ugrás a tartalomhozUgrás a menüpontokhozUgrás a lábléchez

Védjeggyé vált a honvédelmi tábor

Szöveg: Vaszily Judit főtörzsőrmester |  2016. szeptember 30. 11:28

Hihetetlen népszerűek voltak idén az első alkalommal megrendezett a honvédelmi táborok, amelyek hatására egyre többen fontolgatják, hogy a középiskola befejezését követően a katonai hivatást választják. A nyári időszakban a 12 alkalom során több mint 350 résztvevő fiatal – közülük minden negyedik lány – egy hétig ismerkedett a Magyar Honvédség katonai szervezeteinél a katonák életével és feladataival.

1596020732

„Biztos katonaszülők gyerekei!" – legyinthetnek most sokan, pedig a fiatalok nagy részének egyáltalán nem volt előzetes információja sem a táborok programjairól, sem a katonák életéről. Így még nagyobb sikernek könyvelték el a szervezők, hogy mégsem okozott problémát a katonai szabályrendszer, a napirend és a fegyelem betartása. A táborlakók nehezen tudták eldönteni, hogy a gyakorlati foglalkozások közül a lövészetet, a haditechnikai bemutatókat vagy a sportversenyeket szerették meg jobban, amikor bepillantást nyerhettek a honvéd sportegyesületek életében is.

És ez egyáltalán nem véletlen.

1596020732

Az MH Hadkiegészítő, Felkészítő és Kiképző Parancsnokság szakemberei teljeskörűen megismertették a fiatalokkal foglalkozó „kiképzőket" a 14-18 éves korosztály életkori sajátosságaival, amelyek értelemszerűen merőben mások, mint a szerződéses katonának jelentkező fiataloknál. Az élettani és fejlődés-lélektani jellemzők, a táboroztatás során betartandó egészségügyi, biztonsági előírások, továbbá a pedagógiai követelmények mind-mind szerepeltek a felkészítés anyagában.

1596020732

A jó hír pedig az, hogy ezentúl senkinek nem lehet kétsége, hogy ha honvédelmi táborban vesz részt (gyermeke), jó és szakmai kezekben van. Ilyen elnevezéssel és tartalommal ugyanis a jövőben csak a Magyar Honvédség katonai alakulatai rendezhetnek programokat, mert 2016. augusztus 4-én a tárca levédette a Honvédelmi Tábor jegyet.
A szakmai hitelesség garantálja azt, hogy a résztvevő fiatalok a mindennapi életben is hasznos tudást szereznek, pozitív élményekkel töltődnek fel, és – ami talán még fontosabb – részévé válnak a honvédelem ügyét fontosnak tartó közösségnek.

Táborozzunk együtt jövőre is!

1596020732